Een impressie van hoe 'Plaetse Zuid' eruit kan komen te zien, met links de Van Coothhoeve, midden achter het bezoekerscentrum en rechts de veldschuur. (Foto: Stichting De Kleine Aarde)
Een impressie van hoe 'Plaetse Zuid' eruit kan komen te zien, met links de Van Coothhoeve, midden achter het bezoekerscentrum en rechts de veldschuur. (Foto: Stichting De Kleine Aarde) Foto: Stichting De Kleine Aarde

De Kleine Aarde gaat verder als ‘Plaetse Zuid’

Algemeen

Boxtel - De Kleine Aarde wordt de komende jaren onder leiding van de Herenboeren omgevormd tot kenniscentrum voor de op handen zijnde voedseltransitie. Samen met verschillende agrarische partijen en het onderwijs zullen de Herenboeren het terrein en de historische Van Coothhoeve een facelift geven. De plannen moeten nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Dat gebeurt naar verwachting op 5 oktober.

Plaetse Zuid moet één van de minimaal vier kennis- en ontwikkelcentra in Nederland worden die de Herenboeren openen. Doel is om op het terrein van De Kleine Aarde een ontmoetingsplaats voor burgers, boeren en onderwijs te realiseren waarbij wordt nagedacht over nieuwe manieren van het produceren van voedsel.

Voor de uitvoer ervan is in totaal een bedrag van zo’n 5,1 miljoen euro nodig. Daarvan is 1,2 miljoen euro gemoeid met de koop van het terrein en de huidige bebouwing van de gemeente. Stichting BD Grondbeheer zal deze koop op zich nemen. De Herenboeren zullen de grond en gebouwen vervolgens pachten van die stichting.

De huidige gebouwen, zoals de Van Coothhoeve en het bezoekerscentrum krijgen een flinke opknapbeurt ter waarde van zo’n 2,9 miljoen euro. De veldschuur wordt zelfs helemaal herbouwd. Zo rond 2024 moeten de bouwwerkzaamheden afgerond zijn.

Schouders eronder
Mede-initiatiefnemer Theodoor van Leeuwen is naar eigen zeggen ‘hartstikke trots’ op het nieuwe plan dat nu op tafel ligt. De bal begon te rollen toen Van Leeuwen, ook actief voor de Voedseltuin op het terrein van De Kleine Aarde, vorig jaar zag dat de herontwikkeling van het terrein niet zo soepel liep als verwacht. Het is dan al enige tijd stil rondom de verschillende partijen die zich verenigen in Het Collectief en het terrein van het milieueducatiecentrum nieuw leven in wilden blazen.

“Ik heb toen zelf het initiatief genomen omdat ik geen vertrouwen meer had in de toekomst van De Kleine Aarde”, vertelt Van Leeuwen. “Zo’n Voedseltuin heeft bijvoorbeeld ieder jaar geld nodig, en daarvoor heb je weer een contract nodig om bij fondsen en subsidiegevers succesvol geld te kunnen vragen.” Dat bleek lastig omdat Het Collectief nooit echt van de grond kwam. En zonder duidelijke eigenaar van het terrein was het ook onmogelijk contracten en dus subsidies voor de Voedseltuin veilig te stellen. Om de toekomst veilig te stellen, besloot Van Leeuwen in zijn eigen netwerk rond te kijken wat hij kon doen.

Het leidt tot de oprichting van de Initiatiefgroep De Kleine Aarde 2021, waarin naast Van Leeuwen onder meer oud-wethouders Anton van Aert en Ger van den Oetelaar zitten. Na een marktverkenning is het contact gelegd met Herenboeren Nederland, die grote interesse toont om op het terrein een kenniscentrum te realiseren. Gezamenlijk zetten zij de schouders onder het plan.

Weer winstgevend
Op termijn moeten op het terrein lezingen en workshops voor agrariërs en burgers uit het hele land gehouden worden. Zij kunnen dan overnachten in de op het terrein aanwezige B&B. De samenstellers van het toekomstplan becijferen dat de winst daardoor toeneemt tot ongeveer 3,9 miljoen euro in 2030. Er zouden dan zo’n 45 betaalde krachten op het terrein moeten werken.

Op dit moment steunen zo’n achttien partijen Plaetse Zuid al. Daaronder zitten bijvoorbeeld Avans, de Universiteit van Utrecht en TU/e. Er is al zo’n 2 miljoen euro toegezegd voor de realisatie van het plan. “Maar”, waarschuwt Van Leeuwen, “het is nog géén gelopen race.” De initiatiefgroep verwacht dat de overige drie miljoen bijeengebracht wordt nadat de politiek haar goedkeuring aan de plannen geeft.

Dat gebeurt onder meer met een crowdfunding en een Vriendenclub van de nieuw op te richten stichting die het terrein beheert. Want met het uitvoeren van de plannen eindigt volgens Van Leeuwen de opdracht van de huidige stichting. Die wordt dan ook op korte termijn opgeheven.

Gemeenteraad aan zet
De gemeenteraad moet de plannen nog goedkeuren, maar daarin hebben de initiatiefnemers alle vertrouwen. Een rondje langs de Boxtelse politiek leverde volgens Van Leeuwen louter positieve geluiden op. Op 5 oktober wordt het nieuwe plan door de raad beoordeeld. Dit gebeurt gelijktijdig met de voorgenomen bouw van 22 energiezuinige appartementen op het terrein, door Woonstichting JOOST.

Een impressie van hoe de vernieuwde veldschuur eruit moet komen te zien.

Uit de krant