Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie.

Boxtel komt met nieuwe spelregels huisvesting arbeidsmigranten

Algemeen

Boxtel - De gemeente Boxtel heeft een nieuwe Verordening huisvesting arbeidsmigranten openbaar gemaakt. De nieuwe regels voor de huisvesting voor arbeidsmigranten moet enkele gebreken in de oude regeling herstellen. Ook wordt de huisvesting van buitenlandse arbeidskrachten in het buitengebied anders geregeld en krijgen initiatiefnemers voortaan een vergunning voor 15 in plaats van 10 jaar.

De vorige verordening werd in de zomer van 2021 gepubliceerd. Doel was om arbeidsmigranten een veilige en fijne leefomgeving te bieden op duidelijk vastgestelde locaties. Zo kon overlast in de wijken voorkomen worden. In totaal kon voor drie locaties voor 150, 250 en 400 arbeidsmigranten worden ingeschreven.

De tender leverde eigenlijk geen enkel bevredigend resultaat op. Bij nadere bestudering bleek dit te komen omdat de ‘spelregels’ te strikt waren opgesteld, meldde wethouder Van Alphen afgelopen winter.

Herstelde regeling
Daarop volgt nu de nieuwe, herstelde regeling. Die maakt het onder meer eenvoudiger om initiatieven in het buitengebied te ontvouwen. In de oude regeling was dit niet mogelijk, aldus het college: “Met het voorstel dat nu voorligt hoeft het college niet meer altijd een aanvraag te weigeren enkel en alleen omdat deze is geprojecteerd in het buitengebied.” Er gelden wel strenge voorwaarden. In woonwijken, recreatieparken en bedrijventerreinen is grootschalige huisvesting nog altijd uitgesloten.

Ook wordt de termijn van een afgegeven vergunning opgerekt van 10 naar 15 jaar. “Uit gesprekken met stakeholders en andere gemeenten is gebleken dat een termijn van 15 jaar ervoor zorgt dat initiatieven financieel beter haalbaar zijn”, verantwoordt het college die keuze. De aanpassing is mogelijk vanwege nieuwe wetgeving, waarop wordt ingehaakt.

Op 12 april wordt de nieuwe verordening aan de raad en andere geïnteresseerden gepresenteerd. Tijdens de raadsvergadering van 10 mei besluit de raad over het stuk. Is dat besluit positief, dan kunnen naar verwachting de vergunningen in het laatste kwartaal van dit jaar worden afgegeven. Daarmee is de regeling dan ongeveer met een half jaar vertraagd, zoals Van Alphen in december al verwachtte.

Uit de krant