MUBO-voorzitter Willem van Vossen toont één van de tien nieuwe touchscreens.
MUBO-voorzitter Willem van Vossen toont één van de tien nieuwe touchscreens. Foto: Sander van Kasteren

MUBO heropent deuren met volledig vernieuwde expositie

Algemeen

Boxtel – MUBO heropent na 9 maanden van sluiting wegens de coronacrisis de deuren op 11 september. Toch hebben de dertig vrijwilligers die voor het museum werken allesbehalve stilgezeten. Als resultaat daarvan gaat de heropening gepaard met een grote facelift.

Tien grote touchscreens, een nieuw lichtplan, nieuwe informatiepanelen, vitrines en een volledig vernieuwde expositie over het canon van Boxtel. Een expositie waarover bovendien ook meer en relevantere informatie zichtbaar is voor de bezoeker. Het is het gevolg van het monnikenwerk dat de ongeveer dertig vrijwilligers van het museum de afgelopen maanden deden.

“Een hele mijlpaal en ook best trots”, bestempelt MUBO-voorzitter Willem van Vossen hoe de aanstaande heropening voor publiek, op 11 september, voelt. Hij en ongeveer dertig andere vrijwilligers werkten de afgelopen negen maanden toen het museum gesloten was vanwege de coronapandemie met man en macht om het museum de gigantische opknapbeurt te geven.

De totale operatie kostte zo’n 90.000 euro en werd onder meer gesponsord door het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds en de Mr. Paul de Gruyter Stichting. Het markeert zowel symbolisch als fysiek een nieuwe start voor MUBO.

Zelfstandig de weg vinden
Bij binnenkomst van de permanente expositie over de canon van Boxtel op de eerste en tweede verdieping van MUBO, valt het oog direct op een groot touchscreen met algemene informatie over de expositie. Daarop wordt getoond waar de verschillende onderdelen van de exposite te vinden zijn. Het canon bestaat uit vijftig onderwerpen, door het museum verdeeld in negen thema’s.

“Het idee is dan ook”, begint bestuurslid Rob Margry, “dat bezoekers zelf hun weg kunnen vinden, óók zonder gids.” Nu zullen gidsen wel op vaste tijdstippen een museumtour geven, maar de bezoeker kan de route en informatie ook eigenhandig vinden.

Erfgoed Brabant
Achter de touchscreens draait een website met meer dan 300 pagina’s, om de bezoekers van die informatie te voorzien. Om die informatie over de collectie allemaal te rubriceren en inzichtelijk te houden werkt het museum samen met Erfgoed Brabant.

Voor de expositie over de geschiedenis van Boxtel betekende dit dat collectiebeheerder Cees Meijs zo’n 800 objecten moest invoeren in een speciaal daarvoor bedoeld systeem. Minstens zo veel objecten liggen nog op rubricering te wachten in de opslag van het museum. “Nog voor de komende maanden of zelfs jaren werk”, licht Van Vossen toe.

En ook de nummertjes waarvan alle objecten voorzien zijn onderstrepen die samenwerking. De volledige collectie wordt namelijk ook ontsloten en is, met bijbehorend nummertje, te vinden op www.brabantserfgoed.nl. “Dat maakt het ruilen van stukken ook eenvoudiger”, aldus Van Vossen.

Voorlopig geen verhuizing
De resultaten van dat werk zullen naar verwachting op de vertrouwde locatie aan de Baroniestraat te zien blijven. Het vorige college liet immers doorschemeren dat de wens bestond het museum onder te brengen bij een soort cultureel centrum in de bibliotheek.

Van Vossen legt uit dat hij niet de verwachting heeft dat een verhuizing van het MUBO op korte termijn op handen is. “Dat zou ook kapitaalvernietiging zijn. Wij hebben er vertrouwen in dat wij in ieder geval tot 2028 hier zitten.” In dat jaar loopt de huurovereenkomst tussen de gemeente en Woonstichting JOOST voor de museumruimte af.

Bovendien, vult secretaris Rob Margry aan, is het geen sinecure geweest een officiële certificering te krijgen als museum. Zo moeten zaken als temperatuur en luchtvochtigheid in de museumruimte aan strenge eisen voldoen. Dat proces moet opnieuw uitgevoerd worden als het museum zou verkassen.

Nieuwe vondsten
Hoewel een echte vernieuwing van de canon van Boxtel niet op de planning stond, leverde het opnieuw in kaart brengen van de collectie wel verschillende interessante vondsten op. Zo vond secretaris Rob Margry een 8 meter lange kaart van de Dommel waarop een ophaalbrug stond waarvan het bestaan nog niet bekend was. “Die kaart stamt uit ongeveer 1860”, aldus het bestuurslid. Onder meer Heemkunde Boxtel en het waterschap reageerden enthousiast op de vondst.

Elders in het museum zijn ook noviteiten te zien. Bijvoorbeeld een model van een boerderij uit lang vervlogen tijden, of houten restanten van Romeinse bebouwing, beiden geleend van het Oertijdmuseum. “Onze samenwerking met andere musea in Boxtel is goed”, vertelt Van Vossen. “Bijvoorbeeld met het Oertijdmuseum en met Vekemans.”

Het komende jaar wil het museum ook de samenwerking met het Boxtelse onderwijs intensiveren. Daartoe is de handschoen al opgepakt en de eerste gesprekken met CultuurBox, dat het cultuuronderwijs op basisscholen coördineert, zijn binnenkort gepland.

Meer informatie over MUBO, zoals prijzen en openingstijden, is te vinden op www.muboboxtel.nl.

Enkele historische gildevanen.
Afbeelding

Uit de krant