De bewoners die al sinds 2002 in Molenhof wonen kregen een boeket van Woonstichting JOOST.
De bewoners die al sinds 2002 in Molenhof wonen kregen een boeket van Woonstichting JOOST. Foto: Sander van Kasteren

Seniorencomplex Molenhof viert 20e verjaardag

Algemeen

Boxtel - Samen met bewoners van Molenhof is maandagmiddag de twintigste ‘verjaardag’ van het complex gevierd. Dertien bewoners van het eerste uur kregen daarom een bos bloemen aangeboden. De Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika, beter bekend als Witte Zusters, boden de bewoners daarnaast een kunstwerk aan.

Met een brede glimlach vertellen zusters Antoinette en Barbera over hoe prettig zij wonen in de Molenhof. Zuster Barbera pas een paar maanden. “Maar ik voelde mij er meteen welkom”, vertelt ze. Ze hoorde bij de Medische Missiezusters, maar is inmiddels in ruste. Samen met twee andere zusters verhuisde ze in januari vanuit Tilburg naar een appartement in het Boxtelse complex.

“Dinsdag 15 februari arriveerde ik hier en donderdag stond er al iemand aan de deur”, doelt ze op de actieve bewonerscommissie, die nieuwe bewoners altijd verwelkomt. Die commissie wordt voorgezeten door Gemma van der Staak, die maandag helaas vanwege ziekte verste moest laten gaan. “Ik was totaal verbaasd door de gastvrijheid”, vindt de zuster in ruste. “Echt een warm bad.”

Samen 5.000 jaar
Ook Witte Zuster Antoinette heeft altijd met plezier in de Molenhof gewoond, vertelt ze. Over een week verhuist ze echter naar het naastgelegen Wereldhuis, omdat ze daar net wat meer hulp krijgt dan in het zelfstandige Molenhof. Die weg bewandelen meer bewoners. Want uiteindelijk is dat ook altijd de gedachte geweest van het seniorencomplex: het dicht bij de hand hebben van alle voorzieningen van wat nu het Wereldhuis is. Vanwege de nabije ligging is een verhuizing daar naartoe dan ook een minder grote stap.

Dát bewoners van het seniorencomplex vroeg of laat naar het Wereldhuis verhuizen is geen vreemde stap. De gemiddelde leeftijd van hen ligt vandaag de dag immers op 85 jaar. “Jullie zijn met elkaar dus dik 5.000 jaar oud”, spreekt Inge Huisman de bewoners maandag namens Woonstichting JOOST toe. Lachend: “Dat is wel een ander getal dan twintig!”

Ook Huisman spreekt haar lof uit over de actieve bewonerscommissie. Ook de Seniorenhulp, een ondersteuningsproject voor de bewoners, waarbij JOOST samenwerkt met de gemeente en Zorggroep Elde Maasduinen, is zo’n voorbeeld van waarom het complex zo goed in de markt ligt bij ouderen. En datzelfde kan gezegd worden van een kleine, maar o, zo belangrijke aanpassing. De gangen zijn op iedere verdieping in een andere kleur geverfd. Zo kunnen bewoners waarvan het geheugen het soms een beetje laat afweten toch makkelijk de juiste verdieping vinden. En zo staat het gehele complex in het teken van het woongenot van senioren.

Witte Zusters
De Molenhof werd in 2002 ook precies met dit doel opgeleverd. JOOST, toen nog Sint-Joseph geheten, kocht de benodigde grond van de Zusters JMJ. Dit gebeurde op voorwaarde dat Witte Zusters in ruste konden verblijven in een van de 60 zelfstandige woningen in het complex. Inmiddels zijn dat er 59, want in één van de ruimtes houden de Witte Zusters permanent kantoor. Verder wonen er tot zuster Antoinette verhuist nog vijf Witte Zusters.

Het complex had eigenlijk vandaag wellicht al de 29e verjaardag kunnen vieren. Dit komt omdat het zo’n negen meter dichter bij de Dommel had moeten staan, weet Frans de Voigt zich te herinneren. Hij is al 25 jaar wijkbeheerder voor de woonstichting en legt uit dat destijds vanwege ecologische redenen de bouw stil lag. Uiteindelijk is gekozen voor een plek die net buiten de ecologische zone lag om de bouw toch door te kunnen laten gaan.

Maandag werd het jubileum gevierd met een gebakje en een kop koffie voor alle bewoners. Vanwege het slechte weer vond de bijeenkomst plaats in het naastgelegen Wereldhuis. Voor de 13 bewoners die er al 20 jaar wonen, was er ook een flink boeket. En namens huurder de Witte Zusters schonk Marina van Dalen de bewoners een kunstwerk met vogels voor de gemeenschappelijke ruimte. “Omdat iedereen hier zomaar even binnen kan vliegen”, sprak ze Wout Koppens en Ton de Jong toe, die het werk namens de bewonerscommissie in ontvangst namen.

Noot van de redactie: correctie doorgevoerd in de passage over Witte Zusters en Zusters JMJ.

De bewoners die al sinds 2002 in Molenhof wonen kregen een boeket van Woonstichting JOOST.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Frans de Voigt.

Uit de krant