Het konvooi komt aan in de Poolse stad Przemysl. (Foto: Privécollectie Mari Roestenburg)
Het konvooi komt aan in de Poolse stad Przemysl. (Foto: Privécollectie Mari Roestenburg) Foto: Privécollectie Mari Roestenburg

Liempdenaar Mari Roestenburg rijdt op en neer naar Polen om Oekraïeners te helpen; ‘Ik kan het leed niet aanzien’

Algemeen

Boxtel - Liempdenaar en beroepschauffeur Mari Roestenburg is afgelopen week samen met een groep van zo’n twintig Brabanders naar de Oekraïense grens op en neer gereden om hulpgoederen af te leveren voor belegerde Oekraïense steden. Zij namen 41 vluchtelingen uit dat land mee terug naar Nederland. “Het leed van die mensen, dat kan ik niet aanzien”, verklaart Roestenburg de hulpoperatie.

De oorlog in Oekraïne is nu ruim drie weken oud, maar nog iedere keer als Roestenburg de tv aanzet en het menselijk leed voorbij ziet komen, kan hij dat moeilijk verkroppen. “Ik moest gewoon iets doen”, verwoordt hij het gevoel dat veel landgenoten met hem hebben. Zo kwam het dat de Liempdenaar zich aansloot bij de hulpactie van Boekelaar Carlo van Hout. Die was eerder al naar de Oekraïense grens gereden om daar medicijnen af te geven aan het Oekraïense leger.

Sponsors zoeken
Roestenburg zag op tv een item over de actie van Van Hout en besloot zo’n twee weken geleden contact te zoeken met hem. Via verschillende omwegen lukte dat uiteindelijk. Sindsdien is de Liempdenaar iedere dag hard bezig met het zoeken van (lokale) sponsors om de hulpoperatie op touw te zetten. Hij wist onder meer Mark Goossens, die in Liempde het bedrijf De Horeca Bazaar runt achter zijn initiatief te krijgen.

Ook Liempdenaren Toon van Genugten, Jeroen Berkhout, Henk Quinten (van Geld en Makelaardij), Jeroen Berkhout, Meubelmakerij Van den Berg en Van Kuringen Adviesgroep uit Sint-Oedenrode doneerden ruimhartig. “Binnen tweeënhalve dag had ik al meer dan 2.375 euro gesponsord gekregen”, vertelt Roestenburg dankbaar.

Autoservice Van de Zande uit Esch sponsorde de Liempdenaar op een andere manier. Het bedrijf verhuurde tot voor kort bestelbussen die inmiddels geschorst waren. Dat werd voor de hulpactie ongedaan gemaakt, waardoor Roestenburg de inmiddels ongebruikte bussen voor een zeer schappelijke vergoeding kon huren. Ook voor de brandstof werd een zeer gunstige deal afgesproken. Geen overbodige luxe met de hoge brandstofprijzen, aldus Roestenburg: “Ik heb van de week eens zitten tellen, maar de laatste week heb ik bijna voor 1.000 euro getankt. En dat is alleen al voor de bus waarin ik rijd.” In totaal haalde de groep meer dan 14.000 euro op, waarvoor hulpmiddelen zoals medicijnen en voedingsmiddelen werden aangeschaft.

Oponthoud in Polen
Donderdagmiddag vertrok het hulpkonvooi vanuit Boekel richting de Oekraïense grens. Naast Roestenburg en Mark Goossens hadden zich daarbij ook Boxtelaren Martyna Toporek en Steve Jahne aangesloten. De rit voerde naar het Poolse stadje Przemysl, zo’n 1.500 kilometer van Boxtel gelegen. De plaats heeft een treinstation dat in directe verbinding staat met de Oekraïense stad Lviv. In Polen deelt Roestenburg twee tassen vol knuffels die het konvooi heeft meegenomen uit aan ontheemde Oekraïense kinderen. “Ik word er gewoon wéér emotioneel van als ik eraan denk hoe blij ze daarmee waren”, blikt hij terug.

Er dient zich echter een probleem aan: er zijn nauwelijks vluchtelingen omdat kort daarvoor het spoor beschadigd is geraakt door een Russische aanval. Treinen rijden er dus niet. En ook de afvaardiging van het Oekraïens leger, waaraan de hulpgoederen zou worden afgeleverd is door de aanval niet inzetbaar.

Via een Poolse en Oekraïense tolk regelen Roestenburg en de andere chauffeurs dat ze hun lading af kunnen geven aan een andere hulpgroep die wel Oekraïne kan komen. Ook wordt contact gelegd met onder meer een hostel in de Poolse hoofdstad Warschau. Daar verblijven zo’n 20 vluchtelingen die op zoek zijn naar een plaats waar ze langer en onder betere omstandigheden kunnen verblijven. Een plek die de groep hen kan bieden wegens de goede contacten in de omgeving van Boekel. De groep splitst zich op, want ook elders in Polen kunnen vluchtelingen opgehaald worden.

Menselijk leed
Als Roestenburg een kind in de Maxi-Cosi wil zetten reageert zijn moeder hysterisch. Ze denkt dat hij moeder en kind van elkaar wil scheiden. Niet vreemd, weet de Liempdenaar nu. “Als je ziet hoe aan de grens wordt geronseld onder vrouwen voor de prostitutie en hoe kinderen bij mensenhandelaren belanden”, vertelt hij geëmotioneerd. Precies dat menselijk leed is waarom hij niet thuis kán blijven zitten, maar in actie komt.

Inmiddels heeft de vrouw, samen met haar twee kinderen een warm onderkomen gevonden in Reek. Ze maken het naar omstandigheden goed. Uiteindelijk weet de groep zo 41 vluchtelingen in Nederland een onderdak te bieden.

Samenwerking
En Mari Roestenburg? Die kijkt met gemengde gevoelens terug op het avontuur. Want de problemen in Polen hebben voor veel oponthoud gezorgd. En ook het rijden met zo’n grote groep was niet altijd eenvoudig omdat communiceren tijdens het rijden niet altijd even soepel verliep.

Toch aarzelt hij er niet over om te stoppen met de hulp. “Ik doe dit met liefde en plezier, want het is hard nodig”, vertelt hij. “We bekijken nu of we kunnen aansluiten bij het initiatief van Bob Wouda”, vertelt hij. Die oud-militair woonde tot de oorlog in Kiev en verwierf landelijke aandacht met een soortgelijk initiatief als dat van Van Hout en Roestenburg. “Zij hebben het echt goed geregeld”, doelt Roestenburg op het feit dat zij vliegtuigen met hulpgoederen richting de Pools/Oekraïense grens sturen.

Roestenburg blijft zich de komende tijd voor het goede doel inzetten. “We zijn nu bezig de schoonheidsfoutjes eruit te halen”, stelt hij. “En dan kunnen we de komende maanden nog doorgaan. Hoewel ik liever heb dat het morgen afgelopen is natuurlijk.”

Wil je de actie steunen met sponsoring in geld, goederen, of door op en neer te rijden naar Polen? Neem dan contact op met Mari Roestenburg via 06-20801121.

De groep die donderdag afreisde naar Polen, met Mari Roestenburg helemaal rechts op de foto. (Foto: Privécollectie Mari Roestenburg)

Uit de krant