Afbeelding
Foto: Cock Stam

Jongeren en begeleiders fietsen 100 kilometer voor 100-jarig bestaan De La Salle

Algemeen

Boxtel - Afgelopen maandag vertrokken ze, 15 jongeren en 16 begeleiders van orthopedagogisch behandel- en expertisecentrum De La Salle. Op weg naar Nijmegen, waar ze in de omgeving een route van 40 kilometer gaan fietsen, onder andere de beroemde Zeven Heuvelen route. Op donderdag 30 september sluiten zij hun sportieve week af met een etappe van Groesbeek terug naar De La Salle. Ze hebben er dan 100 kilometer op de fiets op zitten, wat mooi aansluit bij het 100-jarig bestaan van De La Salle.

“Sportief bezig zijn en aandacht voor een gezonde leefstijl is een van de redenen van De La Salle om dit fietsproject te organiseren”, vertelt Tonio André. Hij vorm samen met Gaby van Helvert, Maarten van Amelsvoort en Yvette van Geffen de ploegleiding van het fietsproject. “Daarnaast doen de jongeren nieuwe ervaringen op zoals omgaan met elkaar en met moeilijke situaties en het hebben van een echte succeservaring. Ook onze jongeren tellen mee!”

Een tocht van 100 kilometer doe je niet zomaar. De jongeren en hun begeleiders gaan goed voorbereid op weg. Met regelmaat werd er van te voren getraind, in een groep, maar ook een-op-een. Medewerkers en andere vrijwilligers deden dat in hun vrije tijd. “En dat is top. Het laat zien hoe betrokken iedereen bij de jongeren is”, vertelt Tonio trots.

Vol goede moed vertrokken de deelnemers maandag naar de accommodatie in Groesbeek, waarvandaan ze dinsdag zouden vertrekken voor een etappe van 40 kilometer. Na een rustdag fietsen ze morgen, donderdag 30 september 60 kilometer terug naar Boxtel, waar ze rond 15.00 uur feestelijk zullen worden onthaald bij De La Salle. 

Iedereen telt mee, 100 jaar De La Salle
In 1920 start de Franse pedagoog en priester Jean Baptist De La Salle met onderwijs aan minderbedeelde kinderen. 100 jaar later heeft De La Salle zich ontwikkeld tot een modern orthopedagogisch behandel- en expertisecentrum. Jongeren met een licht verstandelijke beperking, vaak in combinatie met (ernstige) gedrags- of psychiatrische problemen, kunnen op deze Koraallocatie in Boxtel terecht voor behandeling, onderwijs en begeleiding naar werk. Het ideaal van de oprichter destijds vormt nog steeds de leidraad: met de juiste steun in de rug kunnen ook deze jongeren op hun eigen manier meedoen in de samenleving. Onder het thema ‘Iedereen telt mee, 100 jaar De La Salle’ wordt dit bijzondere jubileum feestelijk gevierd.

Uit de krant