Kiske (r.) wordt op weg naar de top van de Mont Ventoux begeleid door Ruud van der Meijden.
Kiske (r.) wordt op weg naar de top van de Mont Ventoux begeleid door Ruud van der Meijden. Foto: Ruud van der Meijden

Kiske de Leest rent drie keer de Mont Ventoux op voor Ronald McDonald Kinderfonds: ‘Het was fenomenaal!’

Algemeen

Boxtel - Er zijn van die prestaties die je één keer in je leven neer wilt zetten. Zoals bijvoorbeeld rennend de Mont Ventoux bedwingen. Dat deed Boxtelaar Kiske de Leest in 2014. Eens maar nooit meer, zei hij toen na afloop van zijn slopende hardlooptocht naar de top. Het liep anders; afgelopen weekend deed hij het weer. En nu niet één, maar drie keer. Deze monstertocht, ruim 68 kilometer bergopwaarts rennen in één dag, leverde hem niet alleen onvergetelijke momenten en heel veel spierpijn op, maar ook bijna 21.000 euro voor het Ronald McDonald Kinderfonds.  

Als we hem maandag spreken klinkt De Leest fris en fit. Hoe hij zich voelt? “Beter dan verwacht!” Hij is weer aan het werk en dat is ook wel fijn, vertelt hij: “dat monomane, die extreme focus op één actie, ik ben ook wel blij dat dat voorbij is.” De weg naar de Mont Ventoux was dan ook lang en zwaar. Maandenlang deed hij niets dan kei hard trainen, gesteund door zijn vrouw Nina en zoons Jonah (11) en Benjamin (5). En door zijn tweekoppig begeleidingsteam, gevormd door vrienden Ruud van der Meijden, die met hem mee de berg op fietste en Marc Lagarde die hem met de bus begeleidde en telkens weer naar beneden bracht. “Zonder die twee was het niet gelukt”, vertelt Kiske enthousiast. “Dat was echt goud!”

Vol adrenaline begon Kiske na een beroerde nachtrust waarbij hij vanaf 2 uur wakker lag, aan de eerste klim. “Ik was kei blij dat we konden starten. We zouden eigenlijk om 7.00 uur gaan, maar om 4.00 uur heb ik Ruud en Marc maar wakker gemaakt.” En zo begon hij om 6.00 uur aan zijn eerste klim van 21,5 kilometer, vanaf de plaats Bédoin. “Om daar te staan, dat was fantastisch”, aldus Kiske “In het donker gingen we van start en dan zie je het langzaam licht worden, dat was echt heel gaaf. Toen we bovenkwamen was het echt nog heel rustig. Het uitzicht was fenomenaal.” Ze troffen een groep Brabanders die drie keer omhoog gingen op de fiets. “Ik kwam ze gedurende de dag steeds weer tegen en dan moedigden ze me aan: ‘Kom op Kiske!’, dat was echt geweldig.” 

Ook twee vrienden uit Boxtel kwamen hem een hart onder de riem steken. Tijdens de tweede klim vanaf Malaucène (21,2 kilometer), was het ondertussen erg warm geworden en kreeg hij kramp in zijn bovenbeen. “Het was echt super zwaar”, vertelt Kiske. “En toen stonden ze daar ineens, geheel onverwacht, met water en sinaasappels. Precies op het goede moment. Dat gaf een fantastische boost.”

Na de laatste beklimming, 25,9 kilometer vanaf Sault zat de beproeving erop en werd de Boxtelse hardloper overmand door allerlei emoties: “Je bent zo blij en trots én blij dat het erop zit”, lacht hij. “Die laatste keer was een hel, ik ben mentaal en fysiek heel diep gaan. Maar als je dan bovenkomt, in het pikkedonker, dat is echt overweldigend!”
Na een rustige zaterdag keerde Ruud en zijn kompanen op zondag huiswaarts, waar zij met een verrassingsfeestje, georganiseerd door Nina, werden opgewacht door vrienden en familie. “Het was zo mooi en emotioneel om iedereen daar te zien, blikt Kiske terug. “Vooral mijn gezin. Zij hebben er heel veel voor moeten doen en laten om mij dit te kunnen laten doen.”
Of hij nog een keer zo’n grote uitdaging aan zal gaan? “Ik sluit niets uit, lacht Kiske. “Want dat klopte de vorige keer ook niet. Maar wat ik vooral hoop is dat ik met mijn actie mensen inspireer om zich belangeloos in te zetten voor een ander of voor een goed doel. Want dat is de boodschap die ik hiermee uit wil dragen: Go the extra mile!”

Wil je Kiske nog steunen in zijn actie voor het Ronald McDonald Kinderfonds? Dat kan nog tot en met zondag 3 oktober via www.mv123.nl.

Voor de derde keer heeft Kiske de slopende tocht naar boven volbracht. Foto's: Ruud van der Meijden

Uit de krant