Afbeelding
Foto: Sander van Kasteren

Oekraïnecrisis kan kansen bieden voor starter op de woningmarkt

Algemeen

Boxtel - Navraag bij verschillende Boxtelse makelaars leert dat de crisis in Oekraïne ook gevolgen heeft voor de Boxtelse huizenmarkt. Maar welke dat precies zijn, dat kunnen zij nog niet voorspellen. “Het kan met de dag veranderen en ik heb ook geen glazen bol”, verwoordt Eline Clijnk van Eline Makelaardij de algemene gedachte. Wel kan de starter mogelijk profiteren van de situatie.

Het kan vriezen, het kan dooien. Dat is de metafoor die op dit moment ook geldt voor de mogelijke gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de Boxtelse woningmarkt. Door de crisis daar lopen in ons land de inflatie en rente snel op. Ongunstig voor de woningmarkt, zou je zeggen. Want met de torenhoge prijzen en verdere prijsstijgingen die op de loer liggen, is een koophuis enkel weggelegd voor mensen met veel geld.

Voorzichtiger
Dat onderschrijft bijvoorbeeld makelaar Tijn Maas, die denkt dat de huidige markt wel zo’n beetje op de top zit. Sinds op 24 februari de oorlog begon ziet hij bij veel bezichtigingen toch zeker een halvering van het aantal kijkers. “Daar staat tegenover dat ik soms óók nog bizarre overbiedingen zie”, schetst hij het wisselende beeld. Het lijkt erop dat dat bieders zijn die al heel lang op een woning wachten. Dat maakt dat zij ook al veel geld opzij hebben gezet om hun droomwoning koste wat kost te bemachtigen.

Maar het algehele beeld is volgens Maas toch wel dat kopers voorzichtiger zijn geworden sinds Rusland Oekraïne binnenviel. “In Nederland wordt een huis gekocht op basis van de maandlasten”, aldus Maas. “Onder meer de energieprijzen zijn enorm gestegen. De was in maart twaalf procent. Eén tot twee maanden geleden reikte alles nog tot in de hemel, maar nu zijn kopers wel wat kritischer geworden.”

Het is volgens hem dan ook niet gek dat kopers wat langer nadenken voordat ze een grote uitgave als de aankoop van een huis doen. Daarin staat hij overigens niet alleen. Ook topeconoom Nic Vrieselaar van de Rabobank legde tegenover het WNL-programma ‘Stand van Nederland’ al uit dat de prijzen daardoor mogelijk gedrukt worden.

Prijsstijging of juist daling?
Makelaar Eline Clijnk van Eline Makelaardij ziet in haar portfolio nog niet zo veel terug van de groeiende onzekerheid. Behalve dan dat verkopers het erover hebben. Ze verwacht dat de huizenprijzen nog enige tijd gestaag blijven stijgen alvorens die normaliseren. Ook Vrieselaar houdt eerst nog rekening met stijgingen, aangezien de enorme vluchtelingenstromen de markt extra onder druk kunnen zetten.

Maas denkt daar anders over. “Vluchtelingen kunnen geen huis kopen”, ontkracht hij dat eenvoudig. “Niet lang geleden hadden ze het nog over een prijsstijging van 12 tot 15 procent, maar ik denk dat we dat nu echt los kunnen laten.” Daar is hij overigens niet rouwig om: “Dat er iets meer balans in de markt mocht komen was iedereen wel duidelijk.” Hij vervolgt: “Ik denk dat dat een positieve ontwikkeling is voor de starter. De prijsstijgingen zullen nivelleren.”

Waar beide makelaars het over eens zijn is dat de woningmarkt heel lastig te voorspellen is. “Er is niets zo opportunistisch als dat”, lacht Maas. Clijnk onderschrijft dat. “Het is afhankelijk van zo veel factoren dat je er eigenlijk geen voorspelling over kunt doen”, stelt ze. “Het blijft een kwestie van goed de markt in de gaten houden.”

Betaalbaarheid
Al met al lijkt het erop dat mensen de koop van een huis toch vooral laten afhangen van (baan)zekerheid op de lange termijn. En met de grote vraag op de arbeidsmarkt lijkt dat geen probleem te zijn. Dat is althans wat Vrieselaar betoogt. Ook Maas kan zich daar in vinden: “De behoefte aan wonen staat buiten kijf, maar het gaat in Nederland altijd ook over betaalbaarheid.”

Clijnk heeft nog wel een tip voor twijfelende kopers en verkopers. “Gewoon door blijven gaan. Want veel starters willen toch graag nu de volgende stap nemen. En het kan zijn dat de prijzen gaan dalen, maar net zo goed dat ze nog een paar jaar blijven stijgen.” En dan vooral achteraf ook geen spijt hebben van de prijs die je betaald hebt of zelf ontvangen hebt. Een koophuis moet immers bij je portemonnee, maar vooral ook bij je woonwensen passen.

Eline Clijnk. (Foto: Daisy Renders Fotografie)
Tijn Maas.

Uit de krant