Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie.

Straatverlichting de komende jaren op de schop

Algemeen

Boxtel - De straatverlichting in Boxtel wordt de komende 4 jaar flink verduurzaamd. Dat heeft het college van B & W vorige week besloten. Nu is zo’n 45 procent van de ruim 8.500 armaturen in onze gemeente voorzien van leds. Een percentage dat de komende jaren met een dikke 4 procent per jaar moet.

De relatief zuinige ambitie om te verduurzamen heeft alles te maken met de lege gemeentekas. “We zouden graag een tandje verder en sneller willen”, aldus wethouder Fred van Nistelrooij. En hij wijst erop dat door dimbare, op afstand bestuurbare verlichting nog een grotere energiewinst te behalen valt. “Maar we hebben niet de financiële slagkracht voorop te lopen.”

Hoewel uiteraard geld bespaard wordt met meer duurzame verlichting, weegt die besparing niet op tegen de investering op korte termijn om de verlichting sneller te vervangen of om nóg zuinigere lampen te plaatsen. Reden daarvoor is het grote aantal armaturen en de afschrijftijd van zo’n 25 jaar voor een armatuur.

Bij de vervangingsoperatie is de wijk Oost als eerste aan de beurt. Veel lampen in die wijk naderen het einde van hun (voorspelde) levensduur en zullen dus onder handen worden genomen.

Uit de krant