Aan de Poolsestraat wordt inmiddels flink gebouwd aan de wijk Langen Linden.
Aan de Poolsestraat wordt inmiddels flink gebouwd aan de wijk Langen Linden. Foto: Sander van Kasteren

Gemeenteraad op 7 december bijgepraat over oplossingen stagnerende woningbouw

Algemeen

Boxtel - Het gemeentebestuur zal de gemeenteraad op 7 december bijpraten over hoe de woningbouw in Boxtel vlot getrokken kan worden. Achter gesloten deuren, dat wel.

Hoewel ‘bouwen, bouwen, bouwen’ nog steeds het credo is van het gemeentebestuur, werd vorige maand duidelijk dat vanwege het schrijnende gebrek aan ambtenaren in de praktijk veel minder van die leus terechtkomt dan het college van B & W zelf zou willen. Tijdens de algemene beschouwingen werden er dan ook flink wat vraagtekens gezet bij die ambitie. Want, “we lopen nu al jaren achter en we staan vaak onderaan op de lijstjes voor woningbouw”, aldus Rob Kuppens (VVD).

Zijn fractie diende daarom een motie in om de woningbouw te versnellen. En de VVD was niet de enige. Ook coalitiepartij Combinatie95 riep het college middels een motie op binnen drie maanden met een plan te komen om het ambtenarentekort op te lossen en zo de woningbouw weer vlot te trekken.

Ook volgde een gezamenlijke motie van INbox en Combinatie95 om eenvoudiger de bestemming van gronden te kunnen veranderen voor woningbouw. De motie volgt op het nieuws dat op een locatie aan de Schijndelseweg op dit moment geen woningbouw toegestaan kan worden omdat de bestemming daar eerst voor veranderd moet worden. Iets dat lastig is met de huidige bezetting in het gemeentehuis.

Mismatch
Hoewel hij de plannen sympathiek noemde, wees de wethouder de fracties erop dat het college er al alles aan doet de woningbouw te versnellen. Hij sprak daarbij zijn waardering uit voor de ambtenaren op de afdeling Ruimtelijke Ordening, die soms dubbele diensten draaien om toch zoveel mogelijk werk gedaan te krijgen. “We merken dat we heel veel zaken hebben die thuis horen op die afdeling”, aldus Van der Zanden.

Hij spreekt dan ook van een duidelijke mismatch tussen de vraag en de hoeveelheid ambtenaren die aan die vraag kan voldoen. “Wij hebben gedacht als bestuur ze daarbij ook te helpen door een duidelijke focus aan te brengen”, vervolgt de wethouder. Die focus leidde tot de prioriteitenlijst.

Dat daarmee initiatiefnemers teleurgesteld worden, ziet Van der Zanden uiteraard ook. Toch kan volgens hem vrij eenvoudig al een slag gemaakt worden: “Als bestuurder merk ik dat het terugbellen niet altijd in het DNA van de medewerkers zit. Soms is een simpel belletje al genoeg om frustratie te voorkomen.”

Besloten informatieavond
De wethouder broedt ook op grotere plannen om de woningbouw te stimuleren. Zo moet er een taskforce komen die de woningbouw gaat versnellen, wordt bekeken of er efficiënter gewerkt kan worden, onderzoekt het college of er extra ambtenaren speciaal voor de woningbouw in Boxtel moeten komen en wordt mogelijk meer verantwoordelijkheid bij initiatiefnemers voor woningbouwprojecten neergelegd, zodat ambtenaren ontlast worden.

Evenwel konden de moties niet op zijn steun rekenen: “Iedereen roept: we moeten meer en we moeten meer, maar als je daardoor ambtenaren over de flos werkt, helpt dat ook niet.” Hij kon de raad wel melden dat het college de raad op 7 december tijdens een besloten informatieavond bijpraat over de prioriteitenlijst voor bouwprojecten en met een plan van aanpak zal komen toch zo veel mogelijk bouwplannen te kunnen honoreren. “Ik hoop dat u het geduld kunt bewaren met 23 personen de prioritering op te pakken”, sprak hij de raadsleden toe.

Uit de krant