Rob Steenbakkers. (Foto's: Sander van Kasteren)
Rob Steenbakkers. (Foto's: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Steenbakkers IJzerwaren en Gereedschappen sluit na 85 jaar de deuren

Algemeen

Boxtel - Sinds 1937 was ‘Steenbakkers’ in de Stationsstraat een begrip in Boxtel. In eerste instantie was de winkel een kunsthandel en houtzagerij, maar sinds 1962 kon je voor zo’n beetje ieder denkbaar schroefje, moertje of het betere hang- en sluitwerk bij de zaak terecht. Dit jaar sluit het familiebedrijf na 85 jaar.

Reden voor de sluiting is dat de huidige eigenaar, Rob Steenbakkers, inmiddels 63 jaar is en geen opvolger heeft. Zelf stond Rob meer dan 50 jaar in de winkel, die van zijn vader Janus was. In 1937, toen slechts 24 jaar oud, kocht hij het pand om er een houtzagerij en kunsthandel in te beginnen.

‘Steenbakkers’ onderging diverse gedaanteverwisselingen voordat het in 1962 een handel in ijzerwaren en gereedschappen werd. Maar wat nooit veranderde was dat Rob en diens 6 broers en zussen praktisch opgroeiden in de winkel. Vader Janus zat ‘s avonds in de eetkamer de administratie te doen en de hele dag liepen de Boxtelse klanten door de gang naar de zagerij. “Zo ging dat toen”, grinnikt Rob.

Lokale contacten
Rob begon in 1971 in de zaak van zijn vader. Die besloot in dat jaar een eigen pand te bouwen om te gaan wonen. Enkele jaren later nam Rob de zaak samen met zijn broer Ad over. Destijds werd de houtzagerij, letterlijk achterom gelegen, gerund door broer Theo.

Over zijn winkel vertelt Rob vol passie. Bijvoorbeeld over hoe een klant die nu bijna 90 jaar moet zijn regelmatig langskomt. Voor ijzerwaar, maar ook voor een praatje. Of hoe hij lange tijd zaken deed met Encebe en later Vion. Die klantencontacten, persoonlijk en écht Boxtels zijn iets dat Rob nog steeds trots maakt.

Nooit vrij
Zo draaide de winkel jarenlang, totdat Ad zich wegens gezondheidsredenen moest terugtrekken uit de zaak. Niet lang daarna overleed Rob zijn oudste broer. “En toen ben ik na gaan denken”, vertelt Rob. “Wil ik wel altijd in de winkel blijven staan?”

Want naast dat hij heel veel lol uit zijn werk en de goede contacten met zijn klanten haalt, is het runnen van een kleine winkel ook veeleisend, zeker nadat Ad zich terugtrok. “Je hebt eigenlijk nooit vrij”, vertelt hij en hij legt uit hoe zondag de winkel gesloten was, maar de sociale verplichtingen die dag eigenlijk net zo druk als alle andere maakte.

Leegverkoop
Op vrijdag 31 december trekt Rob daarom de deur voor het laatst achter zich dicht. “En daarna heb ik meteen mijn eerste vrije zaterdag”, lacht hij. Tot die tijd is er een totale leegverkoop met hoge kortingen op het volledige assortiment. Dat bestaat uit ruim 35.000 artikelen waarvan Rob alles direct weet te vinden. “Dat soort expertise zie je tegenwoordig bij niet veel zaken meer”, verzucht hij.

De beslissing om te stoppen viel hem zwaar. Mede omdat daarmee weer een familiebedrijf uit het Boxtelse straatbeeld verdwijnt. Maar binnen de familie was geen opvolger te vinden. “Mijn kinderen hebben allebei een heel andere studierichting gevolgd”, verklaart hij dat. Daarnaast is hij realistisch. Hij denkt niet dat er voor kleine familiezaken nog lang plaats is in het winkelbestel met grote online concurrentie. In ieder geval niet meer in de ijzerwaren. “Het was een zwaar besluit, maar het is ook goed zo”, verwoordt hij zijn beslissing.

Het pand aan de Stationsstraat 58 is heeft Rob verkocht. De bestemming van het pand is inmiddels gewijzigd, waardoor er geen horeca of nieuwe winkel meer in zal komen.

Het pand van Steenbakkers, rond de tijd dat vader Janus (Ad) het kocht.
Het pand nu, anno 2021.

Uit de krant