Logo mooiboxtel.nl
Van links naar rechts, achter: Barry van Brakel, Nancy Dankers. Voor: Jan van der Schoot, Wilhelmien van den Biggelaar, Leny Hoyng. Tiny ontbreekt op de foto.   | Fotonummer: 79c47c
Van links naar rechts, achter: Barry van Brakel, Nancy Dankers. Voor: Jan van der Schoot, Wilhelmien van den Biggelaar, Leny Hoyng. Tiny ontbreekt op de foto.
Human Interest

WensAmbulance Brabant vervoert zieken daar waar een echte ambulance niet komt

Waarschijnlijk heb je hem weleens voorbij zien rijden; de wensambulance van WensAmbulance Brabant. Deze stichting zorgt ervoor dat ernstig zieke en meestal terminale patiënten een bezoekje kunnen brengen aan een belangrijke plaats of gelegenheid waar ze anders niet hadden kunnen komen. Om dit voor elkaar te krijgen zijn bewogen vrijwilligers nodig, én gulle giften. Gelukkig wist WensAmbulance Brabant dit kalenderjaar al duizenden euro's aan donaties binnen te halen in Boxtel. Wat is toch de reden van het enorme succes van de stichting? DeMooiBoxtelKrant sprak enkele vrijwilligers uit onze gemeente die zich inzetten voor dit sympathieke initiatief.

Een beetje onwennig zitten ze op het bankje achter de Boxtelse ambulancepost, de standplaats van één van de Brabantse wensambulances; vrijwilligers Nancy, Leny, Jan en Barry uit Boxtel en Wilhelmien uit Liempde. Vrijwilliger Tiny uit Esch ontbreekt wegens andere activiteiten. Hun achtergronden verschillen, maar bijna altijd is er wel een link met de zorg of met het personenvervoer. Een ding hebben ze gemeen; hun enthousiasme.

Eigenlijk is de wensambulance te zien als een ambulance die zieken vervoert, daar waar een echte ambulance ze niet naartoe mag brengen. Het idee ontstond zo'n zes jaar geleden bij ambulancebroeders Giel van Genugten en Frans van Gerven. Zij bemerkten de wens van veel ernstig zieken om bijvoorbeeld nog één keer het strand te bezoeken. In relatief eenvoudig uit te voeren wensen konden zij de patiënt soms tegemoetkomen, maar de wensen van veel terminaal zieken konden ze niet uitvoeren. Iemand uit Brabant die nog één keer naar het strand wilde, dát zat er niet in. En een 112-ambulance is niet bedoeld om iemand naar een bruiloft te brengen..

Precies voor dit doel werd WensAmbulance Brabant in 2011 in het leven geroepen. Op 4 juni van dat jaar werd de eerste rit gereden. Kosteloos en belangeloos kunnen wensvragers mee. Barry: "Een donatie is welkom, maar nooit verplicht!"

De Boxtelse vrijwilligers menen zonder uitzondering dat hun werkzaamheden voor WensAmbulance Brabant een erg dankbare taak vormen. Toch is het natuurlijk zo dat het grootste deel van de wensvragers kort na uitvoering van de wens zal overlijden.

Hun verhalen lees je in DeMooiBoxtelKrant van 2 augustus.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>