Afbeelding

Boxtel moet van het gas af; gemeente onderzoekt warmtenet en wil energieloket voor inwoners met vragen

Algemeen

Boxtel - Op twee plekken in Boxtel, de hoogbouw in Boxtel Noord en rondom Hoogheem, wil Boxtel de haalbaarheid van een warmtenet onderzoeken. Ook komt er een energieloket waar bewoners terecht kunnen met hun vragen rondom het verduurzamen van hun woning.

De plannen worden uitgelegd in de Transitievisie Warmte die het college van B & W deze week openbaar maakte. Het gemeentebestuur doet in de plannen uit de doeken op welke manier Boxtel de komende jaren van het gas losgekoppeld moet worden om zo in 2050 volledig energieneutraal te zijn.

Alternatieven voor verwarming met aardgas zijn bijvoorbeeld warmtepompen, of bij huurwoningen grootschalige warmtenetten. Het college schat de kansen voor de komst van een warmtenet het hoogst in voor de hoogbouw in Boxtel Noord en Hoogheem. Op die plaatsen wordt dan ook een haalbaarheidsonderzoek gestart in samenwerking met Woonstichting JOOST. Dat kan naar verwachting komend jaar al van start gaan.

Restwarmte
Als energiebron voor het warmtenet, of de warmtenetten, wordt het onttrekken van warmte aan de Dommel of aan de rioolwaterzuivering op Heult genoemd. Ook kan mogelijk restwarmte onttrokken worden aan het datacentrum van de Rabobank en VION. Daarbij merkt het gemeentebestuur op dat daarvoor het bedrijfsproces van VION wel verder verduurzaamd wordt.

Een warmtenet is niet de enige optie om wijken gasvrij te krijgen. Zo wordt ook bekeken in hoeverre warmtepompen ingezet kunnen worden en hoe energiebesparende maatregelen breed uitgerold kunnen worden. Dat laatste is met name op oudere woningen van toepassing. Die zijn vaak nog niet geschikt om een warmtepomp te installeren, omdat ze in een lager energielabel vallen. Een warmtepomp is dan niet toereikend.

Uitdagingen
Hoogbouw van vóór 1990 is grotendeels in handen van Woonstichting JOOST en kan dus worden voorzien van collectieve maatregelen als eerdergenoemd warmtenet. Deze woningen zijn op dit moment over het algemeen al beter geïsoleerd dan koopwoningen uit dezelfde periode, aldus de gemeente.

Voor koopwoningen zijn collectieve oplossingen voor de warmtevoorziening wellicht ook mogelijk, maar die dienen eerst beter geïsoleerd te worden. Omdat een groot deel daarvan van vóór 1975 stamt, is het een grote(financiële) uitdaging deze van het gas te krijgen. Met name bij koophuizen in de wijk Oost, in het centrum en Breukelen speelt dit probleem.

Ook in het buitengebied is het lastig om woningen van het gasnet te koppelen. Dit komt omdat collectieve maatregelen moeilijker te realiseren zijn vanwege de grotere spreiding van huizen. Daar wordt dan ook getracht maatwerk te leveren. Nieuwbouw van na juli 2018 is sowieso al aardgasvrij gebouwd. Ook woningen van na 1990 zijn in de regel al geschikt of eenvoudig geschikt te maken om los te koppelen van het gas.

Informatiecampagne
De visie is puur bedoeld als inventarisatie van de mogelijkheden. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen woningen die nu al of met minimale maatregelen geschikt zijn om los te koppelen van aardgas en woningen die eerst beter moeten worden geïsoleerd. Ook geeft het stuk nog geen antwoord op de vraag wie voor de maatregelen moet betalen. Wel worden de diverse subsidiemogelijkheden die nu al bestaan genoemd.

Om inwoners op die mogelijkheden te wijzen wordt een uitgebreide informatiecampagne gestart en wil Boxtel samen gaan werken met het regionaal energieloket Brabant Woont Slim. Dit is het energieloket voor 15 gemeenten in de regio Noordoost-Brabant. Inwoners en bedrijven kunnen in de toekomst hier terecht voor advies bij het verduurzamen van hun woning.

Extra ambtenaren
De verwachting is dat de uitvoer van de Transitievisie de komende jaren minimaal twee medewerkers extra vraagt. De gemeente schat in dat het budget dat het Rijk hiervoor beschikbaar stelt toereikend is. “In 2021 werken wij dit organisatievraagstuk uit en bereiden wij een intensiveringsvoorstel voor”, schrijft het college. “Vanzelfsprekend hebben wij hierbij ook oog voor de brede (financiële) context waarin onze gemeente zich begeeft.”

Buiten de beperkte geldvoorraad kampt Boxtel nu al met een tekort aan ambtenaren. Daarin schuilt ook een uitdaging. Getracht wordt om samen met Sint-Michielsgestel op te trekken om zo werkzaamheden te combineren.

Met de visie in de hand is uiteindelijk het doel om in 2023 een op wijkniveau uitgewerkt plan te hebben voor de warmtetransitie. Of dit gehaald wordt is afhankelijk van de andere gemeenten waarmee de RES (Regionale Energiestrategie) wordt uitgerold.

Uit de krant