Nieuwe elektrische trucks (E-trucks) bij Vion in Boxtel. Erik Helmink (rechts) en Tom Kolkman.
Nieuwe elektrische trucks (E-trucks) bij Vion in Boxtel. Erik Helmink (rechts) en Tom Kolkman. Foto: Van Assendelft Fotografie

Vion Boxtel neemt drie elektrische terminaltrekkers in gebruik, zoals bestuursrechter wil

Algemeen

Boxtel - Vleesverwerker Vion heeft in Boxtel twaalf diesel terminaltrekkers voor drie elektrische modellen vervangen. De vleesverwerker laat dat weten in een persbericht. In december wees de rechter het bedrijf er al op dat wegens milieuwetgeving in Boxtel enkel nog met elektrische trekkers op het terrein gewerkt mocht worden. Aan dat verzoek voldoet Vion nu dus.

In het persbericht gaat Vion verder niet in op de uitspraak van de rechter. Wel meldt de vleesverwerker de wens zo duurzaam mogelijk te worden. Zo wijst het bedrijf op een eerdere verduurzaming van haar wagenpark, waaronder de inzet van elektrisch gekoelde trailers waarin vlees wordt vervoerd. De drie elektrische terminaltrekkers verplaatsen de koeltrailers op het terrein van Vion Boxtel en vervangen twaalf dieseltrekkers.

Vestigingsmanager Erik Helmink laat weten de terminaltrekkers al eerder in gebruik te hebben willen nemen, gelijktijdig met de uitbreiding. Wegens corona liep de levering van de speciaal voor deze klus ontwikkelde elektrische voertuigen vertraging op.

Verduurzaming logistiek proces
De elektrische terminaltrekkers zorgen voor een verduurzaming van het logistieke proces van Vion. Door de overstap op elektrisch is er geen CO2-uitstoot en wordt het geluid sterk gereduceerd doordat de nieuwe terminal trekkers geluidsarm zijn. Dit zorgt ervoor dat Vion ondanks de gerealiseerde uitbreiding binnen de uitstootnormen moet blijven.

Volgens Vion is door een andere indeling van het terrein in combinatie met de elektrische trekkers een efficiëntere planning mogelijk. Voorheen bleven de terminaltrekkers op het terrein aan de trailer gekoppeld, maar dat is niet meer nodig. De trailers kunnen nu veilig worden afgekoppeld op zogenoemde trailer trestles. Deze zorgen ervoor dat er tijdens het laden veilig een trailer ingereden kan worden met een, tevens elektrische, heftruck terwijl de trailer is afgekoppeld.

Hierdoor hoeven de chauffeurs niet meer steeds in en uit een terminaltrekker te stappen. Ook zorgen minder terminaltrekkers op het terrein voor een veiliger bedrijfsterrein.

Nieuwe elektrische trucks (E-trucks) bij Vion te Boxtel.
Nieuwe elektrische trucks (E-trucks) bij Vion te Boxtel.
t.b.v. Vion

Uit de krant