Ilse van de Loo.
Ilse van de Loo. Foto: Merel Cooijmans

Stekjesroute loopt nu ook door Boxtel

Algemeen

Boxtel - Door heel Nederland en België vind je ze: voortuinen waar je bloemen- en plantenstekjes kunt ruilen en doneren. Sinds het ontstaan van dit initiatief in 2020 kent deze ‘stekjesroute’ inmiddels 855 zogenaamde stekjesbiebs. Twee daarvan zijn te vinden in Boxtel, in de tuinen van Ilse van de Loo en Annelies Goedhart.

“De stekjesroute is begonnen in coronatijd, omdat mensen minder om handen hadden’, vertelt Ilse, eigenaresse van stekjesbieb StekjesgroentjeBoxtel aan de Diepenbrockstraat 11. Ook Annelies, eigenaresse van stekjesbieb Groeit Hard die te vinden is aan de Eikengaard 8, is zo ook begonnen met haar kastje. “Per toeval kwam ik de Facebookpagina @stekjesroute tegen en mijn interesse was gewekt”, verklaart ze. Veel verstand van planten had ze nog niet, maar Annelies leerde in korte tijd veel bij. “En nog steeds krijg ik wel eens stekjes van planten die ik nog niet eerder heb gezien, een korte zoektocht op Google doet dan vaak wonderen.”

Ilse is het hier mee eens: “Ik was al langer met planten bezig en wist ook al van de stekjesroute, en nu ik echt bezig ben blijf ik bijleren.” Na de geboorte van haar eerste kindje zette ze afgelopen Pasen haar stekjesruilkast op. “Tijdens mijn verlof had ik veel tijd om tussen het zorgen voor mijn kindje door met de stekjes bezig te zijn”, vertelt ze. Zo had Ilse buiten haar eigen baby ook een berg plantenbaby’s om voor te zorgen.

De grootte van de ruilkastjes op de stekjesroute loopt ver uiteen. “Sommige mensen hebben een hele kast, zoals Ilse. Anderen hebben een plank met vijf potjes”, aldus Annelies. Dit maakt dat je zelf kan kiezen hoeveel tijd je bezig bent met de bieb. “Iedereen zorgt met liefde voor de plantjes en de diversiteit maakt het juist zo leuk”, vult Ilse aan. Nog wel het leukste aan deel uitmaken van de stekjesroute vinden beide Boxtelse plantenliefhebsters de gemeenschap waar ze ingestapt zijn. “De eigenaars van de biebs helpen elkaar als dat nodig is”, vertelt Annelies. Zo was bij de overstromingen in Limburg een aantal kastjes volledig weggespoeld. “Toen zijn er vanuit andere biebs in de buurt stekjes naar de getroffen kastjes gebracht”, vertelt Ilse vol trots op de stekjesgemeenschap. 

Het is ook heel laagdrempelig, zo geeft Annelies aan: “Je kunt gewoon beginnen en doorgeven dat je gestart bent met een kastje.” Dan word je op de route erbij geplaatst. Als eigenaar houd je dit zelf in de gaten. “Het is belangrijk dat je je openingstijden ook doorgeeft, zodat bezoekers niet voor een gesloten kast staan”, vult Ilse aan. Je kunt als eigenaar ook gemakkelijk doorgeven wanneer je op vakantie bent of geen tijd meer hebt voor de bieb via een persoonlijk berichtje in de Facebookgroep.

Als je graag de stekjesroute volgt en zelf niks hebt om te ruilen is dat ook geen probleem. “Je kunt een stekje meenemen tegen een kleine vergoeding die je in de brievenbus stopt”, legt Annelies uit. Maar ruilen heeft wel de voorkeur, dan blijft het aanbod ook divers. “Een vergoeding zonder een plantje mee te nemen mag ook altijd”, vult ze aan. Van het geld kunnen Annelies en Ilse weer potgrond of mest kopen. 

“Er zit een hele leuke samenwerking aan te komen”, vertelt Ilse vol trots. Zij gaat binnenkort samenwerken met de Intratuin die ook nieuw is in Boxtel. “Ze gooien daar vaak planten weg die nog goed te redden zijn en dat vind ik zonde”, verklaart ze. “Ik mag een aantal van die planten overnemen. Dan knap ik ze op en bied ze aan in mijn kast.”
Wil je volgen hoe de samenwerking verloopt, kijk dan eens op de Facebookpagina van @Stekjesgroentje-Boxtel. De Facebookpagina van de stekjesbieb van Annelies is @Plantenbieb-Groeit-Hard-Boxtel.

Annelies Goedhart. (Foto's: Merel Cooijmans)

Uit de krant