Een vertrouwd beeld in de Rechterstraat: fietsen, reclameborden en kledingrekken belemmeren de toch al smalle doorgang. (Foto: Bas Voets)
Een vertrouwd beeld in de Rechterstraat: fietsen, reclameborden en kledingrekken belemmeren de toch al smalle doorgang. (Foto: Bas Voets) Foto: Bas Voets

Gemeente bestrijdt wildgroei aan reclame-uitingen in Rechterstraat met ‘uitstallingsbeleid’

Algemeen

Boxtel - In navolging op de kentekenregistratie en het opvoeren van de handhaving in de Rechterstraat, gaat daar per 1 februari ook een uitstallingsbeleid gelden. Dit om te voorkomen dat winkeliers een keur aan borden, kledingrekken en reclame-uitingen op straat plaatsen en zo onbewust de doorstroming belemmeren.

Het uitstallingsbeleid is het vervolg op een afgelopen april aangenomen motie van D66, CDA, INbox en BALANS. Toen beloofde het gemeentebestuur zo snel mogelijk na de oplevering van de vernieuwde Rechterstraat werk te maken van een uitstallingsbeleid, zoals dat ook door de Taakgroep smalle Rechterstraat geadviseerd werd.

Per 1 februari is het zo ver en wordt het plaatsen van bijvoorbeeld reclameborden en kledingrekken in het voetgangersgedeelte van de Rechterstraat, Kruisstraat en Croonpassage aan banden gelegd. Zo mogen die vanaf die datum nog maximaal 1 meter van de gevel af staan en worden ook eisen gesteld aan de maximale hoogte en breedte.

“Met het beleid willen we voorkomen dat de hele straat vol komt te staan met uitingen van de winkels”, licht wethouder Fred van Nistelrooij de maatregel toe. In de meeste gevallen wordt eerst gewaarschuwd. Bij een volgende overtreding kan de boa een geldboete opleggen. Die is niet mals: de bedragen liggen tussen de 450 en 4.500 euro, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Uit de krant