De perspresentatie werd vergezeld door Aires Tropicales, een blazerscombo met masterstudenten van het conservatorium in Tilburg.
De perspresentatie werd vergezeld door Aires Tropicales, een blazerscombo met masterstudenten van het conservatorium in Tilburg. Foto: Sander van Kasteren

Pop- en blazersfestival Brass’nWoods moet 1,2 en 3 juli Landgoed Velder omver blazen

Algemeen

Liempde - Na vijf jaar van voorbereiding - goed werk heeft volgens de organisatie tijd nodig - gaat muziekfestival Brass’nWoods dit jaar toch echt plaatsvinden. Het nieuwe internationale blazersfestival zal op 1, 2 en 3 juli neerstrijken op Landgoed Velder in Liempde.

Het driedaagse festival moet iedere dag zo’n 3.500 bezoekers naar Liempde trekken. Om dat voor elkaar te krijgen wordt gewerkt aan een interessant programma met jazz, latin, brass- en feestmuziek. Daarbij staat één zaak centraal. “Dit festival gaat over blaasmuziek”, vat mede-organisator (en Liempdenaar) Maarten Termeer samen. Van saxofoon tot sousa, van trompet tot trombone (brass voor de kenners). En van houten klarinet tot fagot - woods. Daarmee zijn volgens de organisatie ook meteen de naam en het motto verklaard: Brass’nWoods Blows Your Mind.

Onder meer trompetvirtuoos Eric Vloeimans is betrokken bij de programmering. Ook wordt samengewerkt met de AMPA, het conservatorium in Tilburg. Nederlandse brassbands als Gallowstreet en de New Cool Collective Big Band hebben zich al verbonden aan Brass’nWoods. Verder staan Tom McGuire & The Brassholes uit Schotland, Balkan Paradise Orchestra (Barcelona), Fättes Blech uit Duitsland en het Roemeense Roma-orkest Fanfare Ciocarlia ook al op de affiche.

Promoten blaasmuziek
Het promoten van de blaasmuziek is een belangrijk speerpunt van het nieuwe festival. Termeer: “We merken dat de aanwas van de muziekscholen en de harmonieën en fanfares minder begint te worden.” Jammer, meent hij. Want de blazerssectie vormt nog steeds de basis van heel veel muziek. Van Dré Hazes tot Bruno Mars. Termeer kan het zelf weten, want in zijn ruim 30-jarige carrière als amateurmuzikant speelde hij regelmatig in het buitenland en met grote namen. Zoals bijvoorbeeld The Trammps, vertelt hij met twinkelende ogen.

Dat soort onvergetelijke ervaringen gunt hij de jeugd ook. “Logisch dat je als twaalfjarige niet met allemaal vrienden van je ouders bij de fanfare wilt, maar dat is nu wel wat het beeld is. Met Brass’nWoods laten we zien dat blaasmuziek heel veel meer te bieden heeft.” Op de vrijdagmiddag is daarom ook een programma voor basisscholen. En ook de rest van het festival staat in het teken van de liefde voor de ‘brass’ en ‘woods’. Zo zijn er voor bezoekers verschillende workshops en wordt ook ingezet op kennisuitwisseling om de blazerstraditie in stand te houden in diverse gemeentes.

Ook amateurmuzikanten die een blaasinstrument bespelen kunnen zich aanmelden voor een plek op het speciaal gereserveerde talentstage. De organisatie nodigt sowieso bezoekers uit om hun eigen instrumenten of zelfs hun hele dweilband of sextet mee te brengen. Termeer: “Iedereen mag blazen, tussen de podia door. Gedurende het festival oefenen we ook een nummer dat we op de laatste dag met z’n allen, artiesten en publiek, spelen. Hoe mooi is dat!”

Goede eerste indruk maken
Om die reden kan het festival ook op flink wat subsidie rekenen. De gemeente Boxtel steunt Brass’nWoods met 45.000 euro, uitgesmeerd over vier jaar. Ook de provincie (45.000) en het Rijk (20.000) deden een eenmalige bijdrage.

Heeft een blazersfestival genoeg aantrekkingskracht voor 3.500 mensen per dag? Termeer denkt van wel. “We deden inspiratie op in Oostenrijk, bij het festival Woodstock der Blasmusik. Daar komen wel 50.000 man op af!”

Eigenlijk had het festival al eerder plaats moeten vinden, maar corona was een grote spelbreker. En een afgeslankte editie zat er volgens Termeer niet in: “Je kunt maar één keer een goede eerste indruk maken!” Brass’nWoods heeft in juli daarom alles van een volwassen popfestival: tientallen bands en solisten, drie podia, een half dozijn foodtrucks, ruime barfaciliteiten en een camping waar bezoekers kunnen overnachten.

Informatie over bands, data, tijden, (earlybird-)tickets en bereikbaarheid is te vinden op de website: www.brassnwoods.nl. De insteek is dat Brass’nWoods groeit en elke zomer terugkeert op de nationale muziekkalender.

Maarten Termeer.
Afbeelding

Uit de krant