Wijkbewoners, het wijkorgaan en de politiek roerden zich nadat bekend werd dat veel hagen in de wijk Munsel/In Goede Aarde op de nominatie stonden verwijderd te worden.
Wijkbewoners, het wijkorgaan en de politiek roerden zich nadat bekend werd dat veel hagen in de wijk Munsel/In Goede Aarde op de nominatie stonden verwijderd te worden. Foto: PvdA-GroenLinks

Gemeente trekt plan verwijderen hagen voorlopig in; eerst overleg met wijkorganen

Algemeen

Boxtel - Wethouder Fred van Nistelrooij kondigde dinsdagavond aan de omstreden verwijdering van hagen voorlopig niet uit te voeren. Hij gaat nu alsnog in overleg met de wijkraden over bezuinigingsmogelijkheden op het groenbeheer in de wijk. Volgens hem is de wens van de gemeente om te bezuinigen in het gemeentelijk nieuwsbericht daarover uit de context getrokken: “De communicatie heeft ergens een schakel overgeslagen.”

Na een storm van protest de afgelopen dagen en een waslijst aan politieke vragen over het verwijderen van de hagen ging Van Nistelrooij dinsdag vrijwel onmiddellijk door de knieën. “Ik sta hier niet om met plezier een voorstel te verdedigen”, sprak hij. “In de communicatie is veel te weinig aandacht besteed aan de context. De reuring die daardoor is ontstaan is volkomen begrijpelijk.”

Die context bestaat eruit dat ondanks dat de gemeente in totaal jaarlijks 35.000 euro wil besparen op het groenonderhoud, toch minstens 70 procent van de hagen blijft staan. “Wat groen is, blijft groen. Alleen wordt de invulling anders”, nuanceert de wethouder.

Volgens Van Nistelrooij speelt mee dat de gemeenteraad in november al een bezuiniging van 21.000 euro op de groenvoorziening heeft vastgesteld voor dit jaar. Dat betekent dat er op de een of andere manier wel dit bedrag bespaard moet worden.

Dat stelt hem voor een dilemma: want door extra onderzoek te doen naar alternatieve bezuinigingen, moet ook extra ambtelijke capaciteit ingezet worden. “Er gaan meer kosten ontstaan omdat we het overleg moeten voeren. Dat kost tijd en geld, maar is wel nodig”, ziet de wethouder. Hij wijst op het gevaar daarvan: “Dat betekent dat we meer moeten aanpassen om dezelfde besparing te realiseren. Dat kan niet onze bedoeling zijn.”

“Dit voorstel op deze manier doorzetten is niet verstandig. Dat gaan we dus ook niet doen”, aldus de wethouder. Een deel van de kritiek op de vrij plots aangekondigde verwijdering van hagen in de wijk Munsel/In Goede Aarde zat hem in het feit dat de wijkraad zich gepasseerd voelde. Het wijkorgaan zag naar eigen zeggen immers ook alternatieve bezuinigingsmogelijkheden op het groenonderhoud in de wijk.

Van Nistelrooij stelt daarom voor in overleg met de wijkorganen te bekijken of de bezuiniging op een andere manier waargemaakt kan worden. Dat bespaart ambtelijke (meer)kosten en neemt bovendien de ontstane onrust weg. Met de resultaten van dat overleg belooft de wethouder ook terug te komen naar de gemeenteraad. En met die toezeggingen nam de gemeenteraad dinsdag genoegen en lijkt de rust vooralsnog wedergekeerd.

Uit de krant