Steeds meer huurhuizen worden voorzien van zonnepanelen op het dak. Toch ligt energiearmoede op de loer omdat de verduurzaming van koopwoningen veel sneller gaat.
Steeds meer huurhuizen worden voorzien van zonnepanelen op het dak. Toch ligt energiearmoede op de loer omdat de verduurzaming van koopwoningen veel sneller gaat. Foto: Woonstichting St. Joseph

TipBoxtel: Energiearmoede ligt ook in Boxtel op de loer

Algemeen

Boxtel - Boxtelse huurders hebben minder zuinige elektrische apparatuur in huis en hun woning is vaak ook minder duurzaam ingericht dan die van kopers. Ook gebruiken zij vaker grijze stroom en hebben zij minder duurzame woningen dan kopers. Toch proberen zij ook milieubewust te leven door hun eigen gedrag aan te passen, mits dat bij hun portemonnee past. En daarmee ligt ook in Boxtel energiearmoede op de loer. Dat blijkt uit de meest recente peiling van TipBoxtel.

De peiling over hoe milieubewust panelleden leven werd door 209 Boxtelaren ingevuld. Hoewel de peiling niet representatief was, zijn toch duidelijke verschillen zichtbaar tussen de groep huurders en de groep kopers. Daarmee zijn ze een indicatie voor de uitdagingen waar huurders en kopers wat betreft verduurzaming van hun leefstijl tegenaan lopen.

Van de huurders geeft 40 procent aan overgestapt te zijn op groene stroom. Dat steekt schril af tegen een forse meerderheid van de kopers (58 procent). Ook opvallend is dat bijna één derde van de huurders niet zegt te weten wat voor stroom zij afnemen. Een verklaring hiervoor kan zijn dat een groep particuliere huurders hun woning afneemt inclusief stroom, waardoor zij geen keuze hebben over hun stroomleverancier.

Opvallend is dat de huurders die aan deze verzending van TipBoxtel meededen over de gehele linie zeggen iets duurzamer te leven dan mensen met een koopwoning. Zo draaien zij vaker de kraan dicht bij het tandenpoetsen (85 tegen 81 procent), halen zij vaker de lader uit het stopcontact als zij die niet gebruiken (78 tegenover 58 procent) en gaat (daar waar dit kan) de thermostaat vaker omlaag als huurders naar bed gaan (88 tegenover 82) of niet in een ruimte aanwezig zijn (63 tegenover 53).

Energiebesparing kost geld
Huurders zeggen minder vaak bezig te zijn met het besparen van energie dan kopers. Krap de helft van hen geeft aan dit te doen, tegenover ruim twee derde van de kopers. Dat zit hem mogelijk in het feit dat kopers vaker in staat zijn ook echt investeringen te doen om hun woning duurzamer te maken. Zo heeft ruim 10 procent van de kopers uit de peiling een elektrische auto aangeschaft, had eenzelfde percentage een warmtepomp geïnstalleerd en had 6 procent een zonneboiler in huis. Van de huurders was geen enkel panellid in het bezit van één van deze energiebesparende maatregelen.

En ook in de aanleg van zonnepanelen zijn voor huurders nog flinke stappen te maken. Daar waar bijna driekwart (72 procent) van de kopers zonnepanelen op het dak heeft laten installeren, geldt dat voor slechts 40 procent van de huurders.

Wie moet dat betalen?
Over één ding zijn zowel huurders als kopers het eens: de hoofdverantwoordelijke die moet zorgen voor verduurzaming van woningen is de eigenaar daarvan. In het geval van huurders dus de woonstichting of een particuliere eigenaar (93 procent van de huurders), bij koopwoningen de koper zelf (83 procent van de kopers).

Zijn de investeringen klein, zoals bijvoorbeeld bij het installeren van ledlampen, dan is de huurder zelf bereid te investeren. Maar liefst 95 procent van de huurders die maatregelen troffen beschikt al over energiebesparende verlichting, tegenover ‘maar’ 89 procent van de kopers. Worden de kosten echter hoger, zoals bijvoorbeeld bij de aanschaf van zuinige elektrische apparaten, dan word de beperkte portemonnee van huurders een groter probleem. Daar waar 74 procent van de kopers nieuw witgoed aanschaft met minimaal energielabel A is dat bij slechts 59 procent van de huurders het geval.

Afgaande op eerdergenoemde cijfers lijkt de huurder dus wel duurzaam te willen leven, maar kan die de vaak grote investeringen die hiermee gemoeid gaan niet betalen. Nog even los van het feit dat maatregelen altijd in overeenstemming met verhuurder en/of buren gedaan moeten worden. Kopers lijken duurzaamheid vaker als een investering te zien. Dit wordt onderstreept als we zowel kopers als huurders vragen waarom zij op duurzaamheid letten. Alle huurders die zeggen dit te doen geven aan als doel te hebben om energie en daarmee dus kosten te besparen. Daar staat tegenover dat dit voor slechts 72 procent van de kopers geldt.

Energiearmoede
Dat wordt ondersteund door cijfers over duurzaamheidsleningen en/of subsidies. Wij vroegen alle panelleden in hoeverre zij hiervan gebruik hebben gemaakt. Eén op de vijf huurders laat weten gebruikgemaakt te hebben van overheidsregelingen of subsidies om te verduurzamen, tegenover 29 procent van de kopers. Huurders weten dus ook beduidend minder vaak dan kopers de weg naar subsidieverleners te vinden om duurzamer door het leven te gaan.

Dat is zuur voor de huurder, want die lijkt geen geld te hebben voor extra energiebesparing, terwijl de energieprijzen wel flink blijven stijgen. Dit terwijl veel kopers de overstap al hebben weten te maken naar zonnepanelen en betere isolatie en daarmee flink op de maandelijkse kosten besparen.

En daarmee ligt energiearmoede ook in Boxtel op de loer. Zo’n 5 procent van alle Boxtelse huishoudens, dat zijn er meer dan 500, had vorig jaar al moeite de energierekening te betalen, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau TNO. En met name de groep sociale huurders worden hierdoor getroffen. En hoewel Woonstichting JOOST versneld gaat verduurzamen, zal het nog tot 2050 duren tot de gehele woningvoorraad aan de klimaatdoelen voldoet.

Vragen wij onze panelleden dan ook om tips dan merken tientallen panelleden op dat de overheid meer subsidies zou moeten verlenen om duurzaam leven aantrekkelijk te maken. Dat werkt twee kanten op: zo kan geld bespaard worden dat later ingezet kan worden om de woonomgeving te verduurzamen en zo kunnen zowel huurders als kopers direct al verduurzamen van het subsidiebedrag. Kopers zien daarnaast graag dat hun gemeentelijke belastingen omlaag gaan als zij aantoonbaar verduurzamen.

Collectieve oplossingen
Opvallend veel kopers tonen zich wel solidair met de huurders. Zo vinden verschillenden van hen dat er overheidsmaatregelen moeten komen om collectief van het gas af te komen. Ook noemen verschillende panelleden de collectieve inkoop van zonnepanelen als manier om te besparen op energiekosten.

En dat is precies wat de gemeente wil gaan doen met de nog aan te leggen zonneweides binnen de gemeentegrenzen. Die moeten voor een deel in handen komen van inwoners zelf. Het idee is dat zij een aandeel kunnen kopen en de winst daarvan kunnen incasseren via een gemeentelijk duurzaamheidsfonds. Ook speelt Boxtel met de gedachte om stadsverwarming aan te leggen in wijken met veel hoogbouw, hoewel die plannen zich nog in de kinderfase bevinden.

Dan hebben verschillende panelleden nog praktische tips voor iedereen. Zo merkt een lid op dat per persoon per jaar al snel 100 euro bespaard kan worden door een waterbesparende douchekop te installeren. Een ander lid: “Bied iedere inwoner een gratis warme ‘I hartje Boxtel’ hoodie/trui/sweater/vest aan zodat iedereen hun verwarming wat lager kan zetten.” Hoewel je natuurlijk ook zelf een dikke trui of een warm dekentje kunt kopen om minder stookkosten te hebben.

Onderzoeksverantwoording
Aan de peiling deden 209 mensen mee. De foutmarge is 6,7 procent bij een betrouwbaarheid van 95 procent. Daarmee is de peiling net niet representatief te noemen. In het panel van TipBoxtel zijn jongeren ondervertegenwoordigd en doen relatief veel mensen uit de kern Boxtel mee. De resultaten van deze peiling moeten dus vooral als indicatief gezien worden.

Wil jij ook meedenken en je mening laten horen over actuele onderwerpen in Boxtel? Schrijf je dan gratis en anoniem in voor TipBoxtel op www.tipboxtel.nl.

Uit de krant