D'n Liempdsen Herd werd door SPPiLL aangekocht met behulp van de gemeente.
D'n Liempdsen Herd werd door SPPiLL aangekocht met behulp van de gemeente. Foto: D'n Liempdsen Herd

‘SPPiLL gaat met commerciële activiteiten boekje niet te buiten’

Algemeen

Boxtel - SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) gaat niet zijn boekje te buiten met het organiseren van commerciële evenementen. Dat zegt het college van B & W in reactie op vraagtekens die BALANS zette bij de commerciële positie van de stichting.

BALANS vindt dat SPPiLL steeds meer een commerciële positie inneemt. Daarmee zou de stichting concurreren met ‘echte’ ondernemers. SPPiLL is volgens de fractie in een andere positie omdat de gemeente in het verleden flinke financiële bijdragen heeft gedaan aan de stichting. En dat is oneerlijk, aldus de coalitiepartij.

Het gemeentebestuur heeft SPPiLL inderdaad flink gesteund in het verleden. In 2012 werd jaarlijks 20.000 euro ter beschikking gesteld. Ook staat de gemeente garant voor een hypotheek van ruim 260.000 euro en een aanvulling daarop van bijna 36.000 euro. Die is aangevraagd voor de aankoop van D’n Liempdsen Herd, het bezoekerscentrum van SPPiLL. Daarnaast heeft SPPiLL een jaarlijks ‘werkbudget’ van 100.000 euro. Dit geld gaat niet direct naar de stichting, maar komt ten goede aan projecten voor de Liempdse gemeenschap.

Toch gaat het volgens de gemeente te ver om te spreken van een oneerlijke concurrentiepositie. Met SPPiLL zijn namelijk in 2016 duidelijke afspraken gemaakt over welke activiteiten wel en niet binnen de doelstellingen van de stichting vallen.

De verhuur van werk-/vergaderruimtes bijvoorbeeld is een commerciële activiteit waarvoor de gemeente toestemming gaf. “D’n Liempdsen Herd is ook een trouwlocatie waar burgerlijke huwelijken voltrokken mogen worden”, schrijft de gemeente. “Feesten, partijen en recepties van persoonlijke aard, of die niet gerelateerd zijn aan de doelstellingen van SPPiLL, zijn niet toegestaan.”

Daarbij is bovendien niet relevant of de stichting door de gemeente gesteund wordt, vindt het college: “Op eigen titel mag SPPiLL, zoals iedere andere organisatie, reageren op activiteiten van derden die van invloed zijn op haar doelstellingen. Of die organisatie financieel ondersteund wordt door de gemeente is daarbij niet relevant, zolang zij die ondersteuning niet voor deze doeleinden aanwendt.”

Het college wijst erop dat er grote tevredenheid is met de samenwerking met SPPiLL. De samenwerkingsovereenkomsten van de stichting met diverse partijen, waaronder de gemeente, loopt nog tot 2030 door. Die samenwerking wordt regelmatig tegen het licht gehouden en aangepast als daar aanleiding toe is, merkt het gemeentebestuur op.

Uit de krant