Ook op de Tijvert worden vluchtelingen opgevangen.
Ook op de Tijvert worden vluchtelingen opgevangen. Foto: Mark van der Pol

Tijdelijke crisisopvang voor 450 asielzoekers op Landgoed Velder

Algemeen

Liempde - In samenspraak met de Veiligheidsregio gaat Boxtel 450 asielzoekers opvangen op Landgoed Velder. De crisisopvang is voor een beperkte periode van vier maanden. De opvang moet op 15 oktober openen.

Op Velder worden portocabins geplaatst die elk geschikt zijn voor vier tot vijf personen. Ook wordt rondom de woonunits gezorgd voor recreatievoorzieningen zoals bijvoorbeeld een voetbalveldje, maar ook catering en sanitaire voorzieningen. Het terrein is omheind en heeft een eigen toegangspoort met 24-uurs beveiliging. Het Rijk draagt daarbij zorg voor de kosten van de opvang.

‘Slepen met mensen voorkomen’
De opvang van de vluchtelingen is een gevolg van de asielcrisis in Ter Apel. Omdat Nederland aan de verplichtingen moet voldoen is vanuit Den Haag de vraag bij de verschillende Veiligheidsregio’s neergelegd om extra crisisopvang te realiseren. Voor onze regio gaat het daarbij om 450 bedden.

Volgens burgemeester Ronald van Meygaarden kwam vanuit de Veiligheidsregio de vraag nadat Maashorst tijdelijk opvang bood. Hoewel die locatie zonder problemen zeven weken open was, stond de sluitingsdatum in augustus vast. Boxtel nam zelf het initiatief het gesprek met de Veiligheidsregio en de eigenaar van het landgoed - de familie Van Boeckel - aan te gaan. Na een telefoontje bleken ook die positief te staan tegenover de opvang. “We hebben gekeken wat passend is bij de gemeente. Wat kun je aan?”, aldus Van Meygaarden.

“Wij willen voorkomen dat er gesleept wordt met mensen”, motiveert Van Meygaarden de relatief grote crisisopvang voor een periode van vier maanden. De vraag was in eerste instantie 225 bedden. Later werd die bijgesteld naar de huidige 450 slaapplekken. “En wij denken dat we dat aankunnen.”

Brief en informatieavond
De veertien huishoudens op Velder en alle huishoudens aan de toegangswegen van en naar het landgoed zijn dinsdag per brief op de hoogte gesteld van het besluit, waartegen overigens geen beroep mogelijk is. Ook partners waarmee Landgoed Velder zaken doet zijn ingelicht. Donderdag worden zij verder bijgepraat tijdens een besloten informatieavond op het landgoed.

Evenementen die nog op stapel staan op het landgoed komen door het besluit niet in gevaar. Van Meygaarden benadrukt ook dat Velder géén aanmeldlocatie wordt. Die blijft gevestigd in Ter Apel. Volgens hem was de veiligheid en het leefplezier van omwonenden een belangrijke voorwaarde voor de opvang. “Mensen moeten niet ‘s nachts door het bos kunnen zwerven”, aldus de burgemeester. Hij is dan ook resoluut voor het geval een asielzoeker onverhoopt toch voor problemen zorgt: “Een keer slaan en je bent weg.” Maar dankzij het 24-uurstoezicht is dat risico volgens hem beperkt.

De opvang zal na 15 februari ook weer verdwijnen van het landgoed in verband met afspraken waaraan Velder moet voldoen. “Maar dat komt niet op één of enkele dagen”, aldus Van Meygaarden. “De menselijke maat staat daarbij voorop.”

Uit de krant