De Dorpsstraat (hier nog in de oude situatie) is een smalle straat met woningen die nu al dicht aan de weg staan. Er is daarom weinig ruimte de inrichting aan te passen. (Foto: Google)
De Dorpsstraat (hier nog in de oude situatie) is een smalle straat met woningen die nu al dicht aan de weg staan. Er is daarom weinig ruimte de inrichting aan te passen. (Foto: Google) Foto: Google

Esschenaren roepen op tot proef eenrichtingsverkeer Dorpsstraat

Algemeen

Esch - Een groep ondernemers uit Esch zou graag (deels) eenrichtingsverkeer in de Dorpsstraat invoeren. Dit omdat volgens hen de verkeersveiligheid al jaren in het geding is. Zij vinden dat Boxtel halfslachtige maatregelen neemt en zien daarom graag een proef om te bekijken of hun plan een positief effect heeft.

Het is niet de eerste keer dat de veiligheid in de Dorpsstraat het nieuws haalt. De smalle straat trekt relatief veel verkeer en door de bebouwing dicht op de weg is er weinig ruimte voor fietsers. In een poging onveilige situaties te voorkomen zijn eind 2020 verkeerssluizen aangebracht, maar die leiden er in de praktijk vaak voor dat fietsers juist in de verdrukking komen.

Al enige maanden ligt een mogelijke oplossing op tafel. In deze massaal door omwonenden gesteunde variant worden vier fietsversmallingen in de Dorpsstraat aangepast en de fietsstrook ter hoogte van nummer 30 opgehoogd. Vlak voor de zomer ontstond verwarring over of deze oplossing nog wel tot uitvoer zou komen omdat - tegen de afspraken in - https://www.mooiboxtel.nl/nieuws/algemeen/56917 met de werkzaamheden.

Een reden daarvoor was het plan van de Essche ondernemers om eenrichtingsverkeer in te voeren in de straat. Daarbij worden de wegversmallingen weer verwijderd en wordt eenrichtingsverkeer ingesteld voor vrachtverkeer en landbouwvoertuigen. De gemeente vermoed dat dit met name voor gebruikers van de Dorpsstraat prettiger is. Boxtel wil daarom onderzoek doen naar de gevolgen daarvan.

De Essche ondernemers vinden echter dat dit onderzoek wel erg lang op zich laat wachten en hebben het college daarom verzocht bij wijze van proef het eenrichtingsverkeer in te stellen. “Wij hebben al aangegeven daar geen moeite mee hebben, omrijden via Boxtel kost nauwelijks extra tijd”, schrijven zij. “En door dit eenrichtingsverkeer wordt de straat veel veiliger.” De brief is ondertekend door verschillende bedrijven en inwoners.

Zij vervolgen: “Mocht de proef slagen, dan hoeven er geen dure maatregelen genomen te worden. Dan kan dat geld eventueel gebruikt worden om de gevaarlijke hoge stoepranden te verwijderen wat wederom zeker ook ondersteund wordt door alle inwoners uit Esch.”

Mocht de proef niet slagen, dan is er meer duidelijkheid en kan volgens hen veilig gekozen worden voor de plannen die er al lagen. De gemeente gaf immers in 2020 al aan dat er geen oplossing bestaat die voor iedereen optimaal is.

Uit de krant