Flinke daling aantal gebruikers van uitkering via Participatiewet

Algemeen

Boxtel - Boxtel zag in de eerste helft van 2017 het aantal mensen dat gebruikmaakt van een uitkering voor de Participatiewet met bijna 10 procent dalen. Op 1 januari maakten nog 557 Boxtelaren gebruik van zo'n uitkering, op 20 juni was dat aantal gekrompen tot 507. De daling is volgens de gemeente onder andere toe te schrijven aan de manier waarop de ambtelijke organisatie samen met partners als de WSD, werkmakelaar, het Werkgeversservicepunt en de werkgevers werkt.

Wethouder Eric van den Broek is blij met dit resultaat: "Met name werkgevers verdienen ook een pluim. In een moeilijke economie werd er in Boxtel fors geïnvesteerd in het creëren van banen. Hopelijk zet deze trend zich nu door."

Voor de uitvoering van de Paticipatiewet maken de gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel en Haaren gezamenlijk gebruik van de ambtelijke fusieorganisatie MijnGemeenteDichtbij. De werkmakelaar voor de drie gemeenten zorgt er voor dat werknemers en werkgevers met elkaar in contact komen. Ilse Vouster is zo'n werkmakelaar: "Veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben moeite met het vinden van werk. Tegelijkertijd is het vaak moeilijk voor een werkgever om iemand met een geestelijke of fysieke beperking in dienst te nemen. Het is mijn taak om de partijen bij elkaar te brengen." De werkmakelaar is in de eerste plaats een vraagbaak voor werkgevers. Met haar brede netwerk is ze degene die vraag en aanbod bij elkaar brengt.

Binnen Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant (WSPNOB) werken ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden samen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Ook Boxtel, Haaren en Sint-Michielsgestel maken gebruik van deze samenwerking. Eén van de belangrijkste opgaven is hier dan ook om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan regulierwerk te helpen.

Een gemiddelde uitkering bedraagt ongeveer 13.500 euro per jaar. De daling van 48 uitkeringen in Boxtel betekent echter niet per se een meevaller van ruim een half miljoen euro. "Het nu uitgespaarde bedrag wordt ook weer ingezet voor bijvoorbeeld een loonkostensubsidie aan de werkgever. Dit brengt namelijk extra kosten met zich mee ter ondersteuning van deze duurzame uitstroom naar arbeid", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit
Afbeelding
Algemeen 31 jul, 06:20 ‘Opa had natuurlijk nooit verwacht dat zijn kleindochter dit zou gaan doen’; Boxtelse Evy en Annabelle timmeren aan de weg bij KRC Genk