Vertegenwoordigers van SOWiB en wethouder Wim van der Zanden (tweede van rechts) tekenden vorig jaar nog een intentieverklaring. Nu concludeert de werkgroep dat er te weinig gebeurd is en trekt de stekker eruit.
Vertegenwoordigers van SOWiB en wethouder Wim van der Zanden (tweede van rechts) tekenden vorig jaar nog een intentieverklaring. Nu concludeert de werkgroep dat er te weinig gebeurd is en trekt de stekker eruit. Foto: Sander van Kasteren

Werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel legt bijltje erbij neer; ‘we voelen ons systematisch bij gemeente buiten de deur gehouden’

Algemeen

Boxtel - Al sinds 2019 is de werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel (SOWiB) bezig om het ouderenbeleid in Boxtel samen met de gemeente vorm te geven. De samenwerking verliep al eerder stroef, maar het vertrouwen tussen de partijen werd hersteld. Nu lijkt de breuk definitief: de werkgroep stopt ermee.

Reden voor het stoppen van de samenwerking is volgens SOWiB-woordvoerder Ad van den Brand een gebrek aan daadkracht vanuit de gemeente. “Er zijn volgens de werkgroep, buiten activiteiten van de werkgroep zelf, nauwelijks resultaten te benoemen”, laat SOWiB in een persbericht weten.

De werkgroep vervolgt: “Inhoudelijke afstemming op belangrijke thema’s zoals het Sociaal Domein en huisvesting voor ouderen, heeft niet plaatsgevonden. De gemeente zou een breed samengestelde werkgroep van ambtenaren instellen die samen met de werkgroep aan de slag zou gaan. Die werkgroep is echter nog steeds niet ingesteld.”

Prettige sfeer, weinig resultaat
En hoewel de sfeer van de samenwerking als ‘prettig’ wordt betiteld, is dat niet waarvoor de werkgroep in het leven geroepen is. Eén van de conclusies die al in 2019 getrokken werd was immers dat er haast geboden is bij het maken van goed ouderenbeleid.

SOWiB laat weten vaak te horen te krijgen dat het gebrek aan ambtenaren de reden is dat er weinig schot in de zaak zit. “We hebben zelfs nog aangeboden het ambtelijk apparaat gratis bij te staan in het uitwerken van het beleid”, vertelt Van den Brand. Tot op heden heeft hij geen officiële reactie op dat aanbod gehad.

Na diverse gesprekken die in de ogen van de werkgroep niet tot verbetering leidden, maakte SOWiB daarom deze week het stoppen bekend. “De werkgroep heeft dan ook het gevoel dat ze systematisch buiten de deur wordt gehouden.”

Schril contrast
De samenwerking met de gemeente staat volgens SOWiB in schril contrast met de banden met projectontwikkelaars, huurstichting JOOST en welzijnsorganisatie ContourdeTwern. Die pakten volgens Van den Brand wel actief de handschoen op in het ondersteunen van welzijn tijdens de lock downs of de doorontwikkeling van Hartjes in de Wijk, plekken waar ouderen anderen kunnen ontmoeten in de strijd tegen eenzaamheid.

“De werkgroep heeft na deze teleurstellende ontwikkeling besloten zichzelf op te heffen”, is te lezen in het persbericht. Leden van de werkgroep zullen zich nog op persoonlijke titel blijven inzetten voor ouderen in Boxtel. Maar dit zal niet meer onder de vlag van SOWiB gebeuren.

Wethouders Wim van der Zanden en Mariëlle van Alphen bevestigen in een reactie dat de ambtelijke procedure de nodige tijd heeft gekost en zeggen het te betreuren dat de werkgroep daar deze conclusie aan heeft verbonden. Inmiddels zijn er drie ambtenaren met het ouderenbeleid bezig. Over hun voortgang praat het college de raad begin volgend jaar bij.

16.00 uur: reactie wethouders toegevoegd

Uit de krant