CPO Parkzicht in Prinsenbeek. (Foto: Else Loof Fotografie)
CPO Parkzicht in Prinsenbeek. (Foto: Else Loof Fotografie) Foto: Else Loof Fotografie

Te weinig woningen voor senioren? Ouderen in Regie wil het samen met hen zelf regelen

Algemeen

Boxtel - Landelijk is een groot tekort aan woningen. En dat is niet anders in Boxtel. Stichting Ouderen in Regie wil daar samen met de senioren in Boxtel in ieder geval voor die doelgroep verandering in brengen. Hoe? Met een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), ofwel door zelf de touwtjes in handen te nemen.

Bij een CPO gaat een groep burgers als het ware op de stoel van projectontwikkelaar zitten. Zo kunnen zij het bouwproject van begin tot eind sturen en volledig naar wens inrichten. Dat zou tot minder kosten en meer mogelijkheden moeten leiden, omdat er geen dure tussenlagen meer zijn. Zo koopt de groep initiatiefnemers zelf de grond, bouwmaterialen en bepalen ze dus de uiteindelijke bouwvorm. Om dit voor elkaar te krijgen wordt een vereniging opgericht die de woningen realiseert. Meestal gaat het om kleinschalige projecten met zo’n tien tot vijftien woningen.

Een ander voordeel van CPO-bouwen is dat je als deelnemer feitelijk je eigen huis bouwt, samen met je buren. Bijvoorbeeld bij een appartementencomplex, ken je (de meeste van) je buren, omdat je de woonvorm samen met hen gebouwd hebt.

Natuurlijk schuilen er ook uitdagingen in CPO. Zo gaan er direct kosten zitten in het ontwerp, kost het een behoorlijke tijdsinvestering van alle betrokkenen en moet binnen het bouwerscollectief natuurlijk wel overeenstemming bereikt worden. Je hebt dus wel een startkapitaal nodig om CPO te kunnen bouwen. Soms is hiervoor subsidie te krijgen. Omdat je zelf de kosten in de hand hebt betaal je de kostprijs van de woning – en niet de marktprijs, zoals bij een projectontwikkelaar. En door samen te ontwikkelen en keuzes en opties op elkaar af te stemmen, ontstaat er een schaalvoordeel en worden de woningen ook goedkoper. 

Ouderen in Regie ziet in Boxtel kansen dit soort woonvormen te ontwikkelen. Bijvoorbeeld bij plan Moorwijk, waar gesprekken tussen ontwikkelaar Janssen de Jong en de stichting lopen om een deel van de grond beschikbaar te stellen voor de bouwvorm. De stichting heeft daarbij droomwonen.com als procesbegeleider betrokken. Deze adviesorganisatie heeft onder meer geholpen bij het realiseren van CPO’s in Etten-Leur en Prinsenbeek.

De werkgroep voor CPO-bouwen van Ouderen in Regie wil peilen of er in Boxtel animo voor deze bouwvorm is. Geïnteresseerden kunnen mailen naar info@oudereninregie.nl onder vermelding van ‘CPO’, of bellen met Cor Hogenboom (06-53338900), André Leermakers (06-14614659), Wim van Amelsfort (06-81586349) of Wim van de Berg (06-13114510). Bij genoeg interesse wordt een informatieavond georganiseerd waarop alle vragen beantwoord worden.

De stichting is dringend op zoek naar grondeigenaren die belangstelling hebben om met ons mee te werken. “Want zonder grond kunnen we niet bouwen”, stelt de werkgroep vast. Grondeigenaren kunnen daarvoor contact opnemen met de werkgroep via eerdergenoemde contactgegevens.

Uit de krant