Afbeelding

Extra ambtenaren voor toerisme en recreatie in Boxtel

Algemeen

Boxtel - De gemeente Boxtel gaat extra mankracht inzetten om de bezoekerseconomie op een hoger pitje te zetten. Met minimaal 16 extra uren moeten toerisme en recreatie in de gemeente meer gepromoot worden.

Dat is het gevolg van een motie die dinsdag door een ruime raadsmeerderheid werd ingediend. Tijdens de vergadering werd de visie bezoekerseconomie behandeld, die de detailhandelsvisie en visie voor toerisme en recreatie combineert in een nieuw beleidsstuk.

In de nieuwe visie wordt een toekomstbeeld van Boxtel geschetst met een goed draaiende toeristische sector, hotel en diverse activiteiten die toeristen naar de dorpscentra lokken. “Hoe mooi zou het zijn als Boxtel er echt zo uit komt te zien?”, aldus Sohib Houssain (D66). “Maar, hoe dan?”, vraagt hij zich tegelijk af.

Die vraag leeft bij meer fracties, hoewel het uiteraard om een visie gaat waarbij een ideale situatie wordt geschetst. “Die is een goed vertrekpunt”, meent Joep Schalkx (Combinatie95) dan ook.

Om dit ideaalbeeld te kunnen bereiken is wel meer ambtelijke inzet nodig, verwachtten coalitiepartijen Combinatie95, BALANS, INbox aangevuld met oppositiepartij D66. Zij dienden daarom dan ook de motie die oproept tot extra personele inzet in. Dat moet overigens gebeuren binnen de bestaande budgetten.

Wethouder Mariëlle van Alphen beloofde de motie uit te voeren. Die sluit aan bij onderzoek dat door bureau Ginder gedaan is om twee extra mensdagen in te zetten. “Als de raad dat wil, gaan we op zoek naar budget”, aldus de wethouder.

Er speelden in de raad ook zorgen over het feit dat de visie niets zegt over parkeren. Die kon Van Alphen ook wegnemen. Volgens haar blijft het al bestaand beleid op het gebied van parkeren van kracht. 

Ook zorgen over het loslaten van een begrenzing aan het aantal vierkante meters voor supermarkten zijn volgens de wethouder niet meer zo’n issue als een aantal jaren geleden. Toen was in Boxtel een heuse strijd gaande om meer winkeloppervlak. “We zijn nu al blij met wat we kunnen behouden”, schetst Van Alphen de huidige situatie. Daarnaast moeten supers die met meer dan 500 vierkante meter (bruto) willen uitbreiden hun verzoek sowieso al uitgebreid onderbouwen. Dit is in lijn met landelijk beleid.

En met die toezeggingen werd het beleidsstuk dan ook goedgekeurd door de gemeenteraad. Alleen de fractie van PvdA-GroenLinks stemde tegen.

Uit de krant