Chris van de Donk. (Foto: Merel Cooijmans)
Chris van de Donk. (Foto: Merel Cooijmans) Foto: Merel Cooijmans

Boxtelaar Chris van de Donk is al vijftig jaar vrijwilliger voor Stichting Kinder(zomer)kampen

Algemeen

Boxtel - Elke zomervakantie organiseert Stichting Kinderkampen zes weekkampen voor basisschoolleerlingen in de omgeving van Eindhoven, waaronder ook Boxtel. Boxtelaar Chris van de Donk was als kind zó enthousiast over een kamp dat hij bleef ‘hangen’. Inmiddels zet hij zich al een halve eeuw in als vrijwilliger bij dit zomervermaak van de stichting die wegens de afkorting vaak verward wordt met KiKa (kinderen kankervrij).

Stichting Kinderkampen bestaat 63 jaar. En het grootste deel van de tijd is Boxtelaar Chris van de Donk daar bij geweest. “Toen ik zelf nog op de basisschool zat ben ik mee geweest op kamp. Dat beviel zo goed dat ik ben blijven hangen”, vertelt hij. En vijftig jaar later is dat nog steeds zo. In die tijd vervulde hij verschillende functies bij de stichting. Inmiddels zit hij in het bestuur en is penningmeester. 

Hij blikt terug op de beginperiode, 63 jaar terug. In de zomer van 1959 vonden de eerste zomerkampen plaats door een samenwerking van de speeltuinverenigingen in Eindhoven en Philips. In de zomervakanties waren de speeltuinen overvol en ontstond het idee om kinderzomerkampen te organiseren. Kinderen die in groep 3 tot en met 8 zaten in Eindhoven mochten zich voor 100 gulden inschrijven om een week mee op kamp te gaan. Nog steeds worden er jaarlijks zes kampen georganiseerd met een maximum van 100 kinderen per kamp.

“De uitdaging blijft elk jaar weer om alle kinderen mee te kunnen nemen voor 100 euro per persoon”, aldus Chris. Er is in de loop van 63 jaar voor de kinderen weinig veranderd, maar er komt wel steeds meer bij kijken voor de leiding. “Zo zijn er steeds meer regels met betrekking op bijvoorbeeld veiligheid en hebben steeds meer kinderen verschillende eetwensen”, vervolgt hij. “Dat is volkomen terecht en hoort bij deze tijd, maar dat levert ons wel steeds meer werk op.” Dat neemt niet weg dat het team van vrijwilligers zich elk jaar vol enthousiasme inzet voor de kinderen.

Naamsverwarring
De Stichting Kinderkampen voerde tot voor kort Stichting Kika als naam, die ook officieel aan de stichting toebehoorde. Echter is ook de Stichting Kinderen Kankervrij in de volksmond bekend onder deze naam. “De kankerbestrijdingsstichting is buiten de omgeving Eindhoven veel bekender dan wij zijn”, verheldert Chris. “Als penningmeester zie ik dan ook regelmatig erfenissen langskomen die niet voor ons bedoeld zijn. Hij had er zowat een dagtaak aan. Mede hierdoor hebben we besloten vanaf 1 oktober 2022 een nieuwe naam aan te nemen: Stichting Kizoka. Dat staat natuurlijk voor kinderzomerkampen. Hopelijk voorkomt dit in de toekomst verwarring.”

Buiten de naamsverandering en het nieuwe logo verandert er niks aan de kampen. “Nog steeds kunnen alle kinderen uit Eindhoven en omgeving zich aanmelden voor een van de zes weekkampen voor 100 euro per kind”, laat Chris trots weten. Als de ouders de inschrijfkosten niet kunnen betalen en de gemeente Eindhoven is daarvan op de hoogte, dan kunnen de kinderen ook gesponsord worden door instellingen of particulieren.

Sponsors
“Wij zijn ook altijd op zoek naar nieuwe sponsoren”, vertelt Van de Donk. In de afgelopen jaren kwamen en gingen er verschillende bedrijven die kinderen sponsoren. “Die betalen dan bijvoorbeeld het inschrijfgeld voor drie of vijf kinderen. Maar we hebben ook sponsoren gehad die voor alle kinderen een kwarkbolletje leveren of een pallet met blikjes fris, daar zijn we heel erg blij mee.”

En om dat door te laten gaan, zet Chris zich inmiddels al een halve eeuw in. Het geld dat normaal aan de levensmiddelen uitgegeven wordt kan dan weer ingezet worden voor andere zaken, zoals het uitbreiden van de spellen voor de kinderen of iets lekkers. Particulieren zijn ook welkom om te sponsoren.

Wil je graag je eigen kind of het kind van een ander een gezellige kampweek in de lange zomervakantie gunnen, kijk dan eens op de website: www.stichtingkika.nl. Of stuur een mail naar info@stichtingkika.nl. Ook kinderen uit Boxtel zijn van harte welkom.

Uit de krant