Afbeelding
Foto: Gerard Smits

Gemeente gaat fout gebruikte bladkorven verwijderen

Algemeen

Boxtel - Ook dit jaar plaatst de gemeente Boxtel op tientallen locaties verspreid in de gemeente bladkorven. Nieuw is echter dat fout gebruikte korven verwijderd worden. Reden is dat vorig jaar ook afval gedumpt werd in verschillende korven.

Naast het plaatsen van bladkorven gaat de gemeente ook langs met extra veegwagens om bladeren en gevallen eikels op te ruimen. Deze rondes zijn afgestemd op het moment dat de meeste overlast verwacht wordt, meestal rond half november.

Ook worden bladkorven geplaatst op tientallen plaatsen in de gemeente waar veel grote bomen van de gemeente staan én waar de bladeren in de tuinen van inwoners valt. De korven worden deze week geplaatst. Half december haalt de gemeente de korven weer op.

In de tussentijd legen gemeentemedewerkers de korven. Blijkt daarbij dat ook ander afval, zoals snoeiafval of huisvuil gedumpt wordt, dan wordt de bladkorf verwijderd.

De gemeente wijst erop dat het soms verstandig is blad te laten liggen: “het blad vormt een isolerende laag rond heesters en vaste planten, zodat ze beter zijn beschermd bij vorst. Ook zorgt blad voor goede beschutting en voedsel voor insecten, vogels en egels.” Een laag bladeren op de grond vormt bovendien een natuurlijke mestlaag. Het blad wordt omgezet in voedingsstoffen voor de bodem.

Inwoners die zelf overlast van bladeren ervaren en geen korf in hun omgeving hebben kunnen bladeren in de groenbak stoppen. Bladeren kunnen ook gratis ingeleverd worden bij de milieustraat.

Op de website www.boxtel.nl/bladinzameling is meer informatie over de bladkorven te vinden.

Uit de krant