Afbeelding
Foto: Willemijn Wijdenes

‘Eenrichtingsverkeer Baroniestraat leidt niet tot problemen’

Algemeen

Boxtel - Het instellen van eenrichtingsverkeer in (een deel van) de Baroniestraat heeft niet geleid tot grote problemen. Dat meldt verkeerswethouder Fred van Nistelrooij na een eerste evaluatie van de verkeersmaatregelen de straat rustiger te maken. Er was één incident met een brandweerwagen die de weg niet wist en er werden 16 bekeuringen uitgedeeld voor mensen die tegen het verkeer in reden.

De verkeersmaatregelen om het smalle deel van de Baroniestraat minder druk te krijgen gingen 6 juli in. Sindsdien is de weg vanaf de voormalig Heilig Hartkerk richting industrieterrein Ladonk afgesloten voor verkeer. Om sluipverkeer te voorkomen werden ook de Maria van Dieststraat en in de Hendrika van Haeftenstraat eenrichtingsverkeer. De maatregelen zijn tijdelijk en gelden in principe tot de sluiting van de dubbele overweg.

De evaluatie is het gevolg van een belofte aan de gemeenteraad die de wethouder in december vorig jaar deed. De resultaten daarvan presenteerde de wethouder deze week in een brief aan de raad. “Er hebben zich in juli, augustus en september geen grote incidenten voorgedaan en het algehele verkeersbeeld is rustig”, concludeert Van Nistelrooij.

“Na de vakantie is het wel merkbaar drukker geworden, maar niet veel drukker dan vóór de vakantie”, ziet Van Nistelrooij. “Er ontstaan geen doorstromingsproblemen of gevaarlijke situaties.” Ook over Zandvliet is nauwelijks extra (sluip)verkeer meetbaar. De gemeente sprak voor de evaluatie met diverse bewoners en het Baanderherencollege.

Wel zijn er verschillende incidenten geweest. Eén daarvan is een brandweerwagen die op het laatste moment twijfelde de Baroniestraat in te rijden tegen het verkeer in. “Het is bij de meldkamer, maar uiteraard ook bij de lokale brandweer bekend dat in geval van calamiteit de Baroniestraat in twee richtingen berijdbaar is”, concludeert de wethouder.
“Het gaat in dit geval om een incident en is één keer voorgekomen.” Volgens hem sturen navigatiesystemen de hulpdiensten sowieso al niet over de Baroniestraat en zijn aanvullende maatregelen niet nodig.

Na een gewenningstijd van een week werden tot en met augustus 16 bekeuringen uitgeschreven aan mensen die in één van de drie straten toch tegen het verkeer in reden. Na de vakantieperiode, stelt de wethouder, “is het beeld dat het spookrijden in de Breukelsestraat is afgenomen.”

Er volgt één concrete aanpassing. Om te voorkomen dat de bocht Breukelsestraat-Baroniestraat afgesneden wordt, wordt een doorgetrokken streep aangebracht als scheiding tussen rijbaan en fietsstrook. Inmiddels zijn verkeerstellingen in de rest van de gemeente begonnen. “De gegevens van die tellingen vormen belangrijke, objectieve informatie voor de evaluatie van deze tijdelijke verkeersmaatregel”, schrijft de wethouder. “Daarnaast worden in een later stadium ook de ervaringen bij inwoners, ingewonnen via enquêtes.” De wethouder komt gewapend met die informatie in januari 2023 terug op de verkeerssituatie in Boxtel.

Uit de krant