De Dorpsstraat (hier nog in de oude situatie) is een smalle straat met woningen die dicht aan de weg staan.
De Dorpsstraat (hier nog in de oude situatie) is een smalle straat met woningen die dicht aan de weg staan. Foto: Google

Dorpsstraat Esch twee weken dicht wegens aanpassingen

Algemeen

Esch - De werkzaamheden om de Dorpsstraat in Esch veiliger te maken starten 7 november. Dat laat de gemeente weten op haar website. De Dorpsstraat is in verband met de aanpassingen tussen 7 en 18 november tussen Postelstraat en Leunisdijk afgesloten.

De verkeersveiligheid in de Dorpsstraat staat al geruime tijd ter discussie. Met name vrachtverkeer in de smalle straat zorgt voor een onveilig gevoel bij fietsers. In 2020 werden daarom versmallingen aangelegd. Die hadden echter niet het gewenste effect: regelmatig schampten vrachtwagens de paaltjes en fietsers kwamen in de verdrukking door een smalle fietsstrook en een goot en stoeprand die op een andere hoogte lagen.

Eerder dit jaar kondigde de gemeente al een ‘snelle’ oplossing aan. Die liet echter maanden op zich wachten omdat te elfder ure nog een mogelijk alternatief werd aangedragen dat de gemeente wilde bekijken.

Vorige maand hakte wethouder Fred van Nistelrooij echter de knoop door. Alle vier de versmallingen worden minimaal 3 meter breed. Ook wordt het aantal paaltjes per versmalling teruggebracht van vier naar twee en worden die diagonaal geplaatst. Zo wordt voorkomen dat voertuigen die er maar net langs kunnen de paaltjes raken. Verder worden de versmallingen beter aangegeven. De fietsveiligheid wordt ook aangepakt door het hoogteverschil tussen fietspad, goot en stoep op te heffen.

Van maandag 7 tot en met vrijdag 18 november kan alleen bestemmingsverkeer gebruik maken van de Dorpsstraat. Al het overige verkeer kan een omleiding volgen.

Uit de krant