Afbeelding
Foto: Ouderen in Regie

Ouderenorganisaties missen concrete acties van gemeente voor ouderenbeleid Boxtel

Algemeen

Boxtel - Komt er de komende jaren 200.000 euro extra beschikbaar om uitvoer te geven aan de ouderenagenda in Boxtel of is er juist geld te weinig? Die vraag houdt Ouderen in Regie en KBO Boxtel bezig. Een ding staat vast: de ouderencoöperatie mist van het gemeentebestuur concrete acties om het ouderenbeleid vorm te geven.

Beide ouderenorganisaties maken zich ernstige zorgen over de uitvoering van het gemeentelijke ouderenbeleid. Zij baseren zich daarbij op de begroting die de gemeenteraad 8 november behandelt.

Daarin meldt het gemeentebestuur weliswaar dat er de komende 4 jaar 50.000 euro gereserveerd wordt om de ouderenagenda vorm te geven, maar dat geld om die vervolgens uit te voeren beperkt is. Wel zijn twee projectleiders aangenomen. Dat was een uitdrukkelijke wens van de werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel, die voortkwam uit Ouderen in Regie.

Deze coöperatie vraagt zich door de cryptische verwoording in het beleidsstuk af hoe het nu precies zit met de uitvoering van de punten die zo belangrijk geacht worden voor Boxtelse ouderen. “In het begrotingsvoorstel 2023-2026 van uw gemeente lezen wij [...] dat u dit ook van plan bent te doen en uitvoering geeft aan de projecten en acties van de gezamenlijke uitvoeringsagenda Samen Ouder Worden”, ziet Ouderen in Regie. Maar vervolgens wordt nergens concreet waar het geld voor deze projecten vandaan moet komen, ziet de coöperatie. Datzelfde constateert ook de KBO, namens ruim 2.700 ouderen in onze gemeente.

Prioriteit voor Hartjes in de Wijk
De organisaties maken zich ernstig zorgen of verschillende projecten wel uitgevoerd worden, zoals de Hartjes in de Wijk. Het college van B & W onderschreef begin dit jaar de meerwaarde van deze ontmoetingsplekken in de wijk tegen eenzaamheid bij ouderen. Toch lijkt het er volgens de KBO op dat de Hartjes nooit realiteit worden: “Projectleiders aanstellen die projecten moeten aanjagen zonder budget is zinloos.” De belangenorganisatie wil dat de gemeente zich nu eerst richt op het al uitgewerkte plan voor de Hartjes in de Wijk: “Geef daaraan de prioriteit en stop met allerlei versnipperde nieuwe activiteiten.”

Ook op het gebied van woningbouw en aanpassing voor senioren, het ontwikkelen van een WoonZorgVisie en een gemeentebrede aanpak voorbehoud van gezondheid en vitaliteit zijn grote zorgen over het uitblijven van concrete acties. “U begrijpt dat wij zeer ontstemd zijn als mocht blijken dat er voor de uitvoering van de Ouderenagenda de komende jaren géén (extra) financiële middelen beschikbaar gesteld worden”, schrijft de coöperatie Ouderen in Regie. Die vraagt daarom dringend om opheldering.

Het is niet voor het eerst dat Ouderen in Regie en de gemeente met elkaar in de clinch liggen over de urgentie van ouderenbeleid. In 2020 zegde de coöperatie het vertrouwen in de gemeente op omdat er geen vaart gemaakt werd. Dat werd vorig jaar weer hersteld, maar lijkt nu opnieuw een deuk op te lopen. Eerder dit jaar stopte de werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel ook al omdat de gemeente in hun ogen te weinig werk maakt van het ouderenbeleid.

Update 1-11: ook KBO heeft inmiddels haar zorgen uitgesproken over het ouderenbeleid. Hun reactie is toegevoegd aan het artikel.

Uit de krant