Afbeelding
Foto: Mohammed Hardan

Vluchtelingen protesteren tegen ‘erbarmelijke omstandigheden’ crisisopvang Velder; gemeente belooft beterschap

Algemeen

Liempde - Een deel van de vluchtelingen die deze week aankwamen op Landgoed Velder protesteerde donderdag tegen de omstandigheden in de opvang. Zo was er geen warm water zijn en ligt het opvangkamp te afgelegen. “We hebben geen vervoer van het terrein af. Hoe moeten kinderen en ouderen vijf kilometer wandelen naar de bewoonde wereld?”, aldus Mohammed Hardan, één van de vluchtelingen. De gemeente belooft beterschap.

Mohammed Hardan is duidelijk, het lijkt momenteel meer op een gevangenis dan op een opvanglocatie op Landgoed Velder. “We moeten vijf kilometer lopen naar de bewoonde wereld en er is bijvoorbeeld geen warm water op het terrein”, vertelt hij. “Voor mij is dat geen groot probleem, maar voor de kinderen en ouderen die hier zitten wel.”

Dan is er ook nog eens geen warm water, aldus Hardan. “Het wordt kouder de komende tijd en we kunnen de ouderen en kinderen toch niet onder een koude douche zetten?”, vraagt hij zich af.

De uit Syrië afkomstige journalist stuurt tientallen foto’s en filmpjes om zijn zaak te bewijzen. Volgens hem zijn de vrijwilligers ter plekke begripvol, maar kunnen zij de situatie ook niet oplossen. “Dat kan alleen een leidinggevende”, denkt Hardan, die de Nederlandse pers telefonisch te woord staat. Zelf op het terrein kijken gaat niet; de pers is niet welkom in de opvang.

Het probleem is volgens Hardan dat het verblijf op Velder niet voor een paar weken, maar juist voor een paar maanden is. “We zitten nu hier en hebben geen andere opties”, schetst hij de situatie. En die is op het moment niet zoals hen vooraf voorgehouden is. “Het voelt daarom echt als een gevangenis nu.”

De gemeente bevestigt dat er onvrede was op de crisisnoodopvang op Velder. “Enkele aanwezige vluchtelingen hadden opmerkingen over de locatie en klachten over een aantal voorzieningen”, laat een voorlichter weten. “Deels kan die onvrede worden verklaard doordat een aantal van hen eerder in hotels en stenen woningen gehuisvest is geweest. Dan zijn de woonunits en een recreatietent op een evenemententerrein natuurlijk iets anders. Voor een ander deel hebben we ook te maken met wat opstartproblemen. Zo was er niet op alle plekken al warm water, was de verwarming in de grotere verblijfsunits nog niet optimaal en was de wifi nog niet optimaal.”

Een deel van de ongemakken is volgens de woordvoerder inmiddels verholpen. “Naar overige verbeterpunten kijken we nog”, laat de gemeente weten. “Boxtel wil een goed gastheer zijn voor deze groep mensen en biedt op Velder bed, bad en brood. Anderzijds verwachten we van de bewoners dat ze zich ook als gasten gedragen. Daarbij hebben we juist niet voor gekozen voor geïmproviseerde collectieve slaapverblijven in bijvoorbeeld een sporthal, maar voor woonunits met privacy voor vijf personen en een collectieve (recreatie)ruimte in een verwarmde tent. Een sobere en doelmatige noodvoorziening om Ter Apel te ontlasten.”

De tekst is 4 november geüpdatet met het statement van de gemeente.

Uit de krant