Afbeelding

Wethouder wil komende week gesprek over toekomst De Braken; ‘Vertrouwen dat het wel gaat lukken’

Algemeen

Boxtel - Wethouder Hans Heesen heeft er alle vertrouwen in dat hij met de eigenaar van en sportclubs die gebruikmaken van De Braken overeenstemming kan bereiken over de toekomst van de sporthal. Dat zei hij vorige week tijdens de In Gesprek avond. Volgende week komt er een gesprek met de betrokken verenigingen.

Naar aanleiding van de begroting was er opnieuw discussie ontstaan over de toekomst van de sporthal. Het contract waarin die functie gewaarborgd wordt loopt komende zomer af en er is nog geen overeenstemming tussen de verschillende partijen over nieuwe afspraken.

Vorige week dinsdag werden opnieuw vragen gesteld over de kwestie. Ditmaal door de fracties van VVD, Combinatie95 en BALANS. Zij willen van wethouder Hans Heesen weten wat de huidige stand van zaken is.

Heesen liet weten daags eerder een technisch rapport te hebben ontvangen waarin de staat van de sporthal beschreven wordt. Hij had dinsdag nog geen kans gezien dit rapport uitgebreid te bestuderen.

Wel meldde de wethouder dat hij op 14 november met de sportclubs die van de hal gebruikmaken in het gemeentehuis van gedachten wil wisselen over de toekomst van de sportlocatie.

Geen voortgang
De clubs klagen al langere tijd dat zij onvoldoende op de hoogte worden gesteld bij de toekomstige invulling van De Braken. Dat komt omdat al meermaals een toekomstplan werd beloofd dat duidelijkheid moet scheppen. Begin 2021 beloofde wethouder Hans Heesen al spoedig resultaat na politieke vragen over het onderwerp. En in april trokken de sportverenigingen, samen goed voor zo’n 2.500 sporters, aan de bel voor duidelijkheid.

Die kwam er tot op de dag van vandaag niet. Reden voor de sportclubs die sporten in De Braken een verontruste brief te schrijven naar de wethouder. “We zijn op dit moment ruim zes maanden verder, en we hebben nog steeds geen inzicht in de status en beschikbaarheid van alle faciliteiten voor binnensport in gemeente Boxtel per 1 juli 2023 en in hoeverre dit tegemoet komt aan de behoeften van de binnensportverenigingen”, schrijven zij. “Vandaag hebben we nog acht maanden om tot een oplossing te komen voor deze situatie en sinds ons gesprek zes maanden geleden hebben we geen daadwerkelijke voortgang gezien om tot een oplossing te komen.”

Woordvoerder Jochen Schellekens van basketbalvereniging JRC laat weten vanuit de gemeente ook graag perspectief te zien. De eigenaar van de sporthal, Gerard Smit, kon namelijk een uitgewerkt plan voorleggen aan de verenigingen. “De gemeente heeft daarop geen ‘tegenbod’”, legt Schellekens uit. Hij mist een langetermijnvisie van wat de gemeente wil met binnensport.

Geschiedenis herhaalt zich
En daarmee lijkt de geschiedenis zich te herhalen. In 2012 leefden immers ook grote zorgen over het voortbestaan van De Braken. Na protest van een grote groep Boxtelaren kwam er op het laatste moment een contract dat de sportlocatie tot 1 juli 2023 veiligstelde, de huidige overeenkomst.

Die situatie herinnert Schellekens zich nog levendig. Er werd toen een inventarisatie gemaakt waaruit cijfermatig kwam rollen dat De Braken niet noodzakelijk was als binnensportlocatie. Maar in de praktijk bleek iets heel anders. De berekening hield geen rekening met werktijden van leden, of de noodzaak meerdere groepen per vereniging tegelijkertijd te laten sporten, bijvoorbeeld vanwege een gedeelde trainer.

Heesen op zijn beurt zegt de zorgen van de clubs te begrijpen. “Ons eerste doel is ook om De Braken open te houden”, deelde hij de gemeenteraad mede. “En ik heb er ook alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.” Op 14 november moet blijken of de sportverenigingen daar ook van overtuigd zijn.

Uit de krant