Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans - Taalgebruik zet de toon

Column

Ik had een gesprek met een dochter die ongelooflijk boos op haar vader was. Een en al woede kwam eruit: “Hoe haalt hij het in zijn hoofd?Hoe durft ie?” “Ik noem hem geen vader meer, maar mijn verwekker”, “hij moet niet denken later opa van mijn kinderen te kunnen spelen…”. En zo ging het maar door.

Relatie vader/dochter
Nu had ik al gesproken met haar vader, die toegaf ernstige fouten te hebben gemaakt en die graag de problemen tussen hem en zijn dochter wilde oplossen. Vader had een traumatisch verleden en wilde daar graag naar kijken. Daarvoor verwijs ik meestal naar een psychotherapeut.

Persoonlijkheidsstoornis
Bij een grote, bijna onredelijke woede er vaak sprake is van een persoonlijkheidsstoornis. Ik heb ook de dochter verwezen naar een psychotherapeut om haar trauma te verwerken. Maar het herstellen van de relatie tussen vader en dochter kon daar niet op wachten en soms (bij voldoende zelfinzicht) hoeft dat ook niet. De woede is vaak een uiting van het onderliggende verdriet. Afwijzing, kleinering, niet gehoord en gezien zijn.

Taalgebruik en houding
In dit geval was er inderdaad sprake van groot verdriet. De dochter voelde zich niet serieus genomen door haar vader en was wóedend. Nadat ze haar woede had kunnen uiten kon zij toelaten dat ik haar aansprak op haar manier van praten. Met haar taalgebruik nam zij een houding aan bóven de situatie. Dit kwam aanmatigend en minachtend over en zoiets leidt bijna altijd tot conflicten. Haar vader was deze keer kalm genoeg om hier niet op in te gaan (ik had hem voorbereid).

Begrip
Ik bevestigde nogmaals haar terechte boosheid als klein meisje op haar vader, die onvoldoende rekening met haar gehouden had en vroeg naar haar verdriet. Ze brak. Het kleine meisje in haar vertelde hoe ze op haar vader had zitten wachten, en steeds teleurgesteld was in zijn manier van handelen. Sterker nog: vader voelde zijn verdriet van zijn dochter, ging zich niet meer verdedigen door zijn eigen trauma erbij te halen, maar kon luisteren en zijn fouten erkennen. Het was zeer emotioneel voor beide partijen, maar sindsdien hebben ze veel beter contact. Af en toe komt de boosheid weer boven bij dochter, en zij slaagt er meestal in om dan aandacht te geven aan haar verdriet.

Afbeelding

Uit de krant