Afbeelding

Boxtel spant zich in voor ontwikkelingshulpproject in Zambia

Algemeen

Boxtel - Eri van Abeelen en Monique van Loon uit Boxtel vertrekken binnenkort als vrijwilligers naar Zambia om daar ruim 600 (wees)kinderen en volwassenen te gaan helpen. Een langgekoesterde droom komt daarmee uit. De Sint-Petrusschool steunt het tweetal door petflessen in te zamelen en ook YogaStudio YogaSter zamelt geld in voor het tweetal. In deze krant doen ze hun verhaal.

"Als jongvolwassenen hadden we altijd al de droom vrijwilligerswerk te doen in Afrika", laat het tweetal weten. De realisatie van die droom begon twee jaar geleden. Onder het genot van een kop koffie kwamen Eri en Monique erachter dat ze allebei dezelfde grote droom koesterden en werd besloten de schouders eronder te zetten.

Na ruim een jaar van onderzoeken wat wel en niet mogelijk is, reist het tweetal op 13 april af naar Tikondane in Zambia. Ruim drie weken gaan zij zich daar inzetten en werkzaamheden verrichten op Tikondane Community Centre. Dit is een 'grass roots' ontwikkelingsorganisatie, wat betekent dat burgers in plaats van beleidsmakers initiatieven ontwikkelen en beslissingen nemen. De dames leggen uit dat zij na een tip van een plaatselijke huisarts bij deze organisatie uitkwamen. "Al snel waren we razend enthousiast en zijn ons gaan verdiepen in de mogelijkheden", vertellen de dames.

Tikondane Community Centre ligt in de Oostelijke provincie van Zambia. Deze provincie is onderontwikkeld en de bevolking is zeer arm. Het Community Centre is in 1999 opgericht door Elke Kroeger-Radcliffe. Het doel is om een plek te bieden waar de lokale bevolking de mogelijkheid krijgt tot onderwijs en werkervaring op te doen. Daarnaast moet Tikondane de gezondheidszorg in de omgeving verbeteren en het lokaal toerisme de kans geven zich te ontwikkelen. In de lokale taal betekent Tikondane 'laat ons elkaar ontmoeten'.

Tikondane maakte een sterke groei door en biedt tegenwoordig ruim tachtig mensen uit de plaatselijke bevolking werk. Er wordt lesgegeven aan volwassenen en aan ruim 600 (wees)kinderen en er worden workshops gegeven aan volwassenen over hygiëne, gezondheid en duurzame landbouw. Op het centrum is ook een HIV/AIDS adviseur aanwezig. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten om inkomsten te verwerven om het centrum draaiende te houden. Op Tikondane kunnen vrijwilligers terecht om de lokale bevolking te helpen met onder andere onderwijs- en gezondheidsprojecten.

"Wij willen ons graag gaan inzetten op Tikondane", vertelt het tweetal. Het leek aanvankelijk even alsof de vrouwen niet welkom waren. "Het duurde geruime tijd eer we contact kregen met Elke", laat Eri weten. "Maar Afrika zou Afrika niet zijn als er geen stroomstoring was", verklaart Eri het uitblijven van een vlugge reactie. Monique valt haar bij: "Wij zeiden al tegen elkaar: wen er maar vast aan!" Al snel verbeterde het mailcontact naar 'zeer gemoedelijk en enthousiast'. Dit stelde Eri en Monique in staat vanuit Nederland hun ontwikkelingshulp al voor een deel te plannen.

De vrouwen zullen ter plaatse hun pedagogische achtergrond inzetten. "De groep tienermeisjes spreekt ons erg aan met het oog op het kiezen voor jezelf, je toekomst en je eigen zelfstandigheid", leggen ze uit. "Tienerzwangerschappen en besmettingen met HIV/AIDS zijn in dit deel van Afrika aan de orde van de dag. Of denk aan een voorlichtingsproject dat te maken heeft met gezondheid en welzijn van de werknemers van Tikondane."

Monique en Elke besloten ook geld mee te nemen voor de gebruikers van het Tikondane Centre: "Ze kunnen het daar erg goed gebruiken. Op het moment zijn ze met een groot project bezig in de zelfvoorzienende, duurzame landbouw. Daar kunnen ze heel goed geld gebruiken voor bijvoorbeeld nieuw zaaigoed." Eenmaal in Zambia bekijken de dames waaraan het geld precies uitgegeven moet worden. Ook blijft geld nodig voor het levensonderhoud van de vele weeskinderen (hongerhulp) en de broodnodige educatie voor jong en oud.

"Het is fantastisch dat de kinderen van de Sint-Petrusschool mee willen helpen door petflessen in te zamelen", vinden Eri en Monique. Dinsdag 7 maart kregen de leerlingen informatie over het project en tot en met 14 maart kunnen ze op school de petflessen inleveren. Het geld dat hiermee opgehaald wordt gaat mee naar Tikondane en krijgt een bestemming gericht op het onderwijs voor de kinderen. "Wij zullen zeker zorgen dat het goed terecht komt!"

Ook YogaStudio YogaSter Boxtel liet weten graag een bijdrage te leveren aan het initiatief van Eri en Monique. Daarom wordt een yogales aangeboden waarvan de opbrengst naar Tikondane gaat. Deze 'Yin-Yang yogales' is op vrijdagavond 7 april van 19.00-20.15 uur in YogaStudio YogaSter Boxtel, Drossaard 3. De zelf te bepalen prijs van de les wordt volledig gedoneerd. Aanmelden kan via info@yoga-ster.nl of door te bellen naar 06-29115076. Meer informatie over YogaSter is te vinden op www.yoga-ster.nl. Ook lege pet-flessen kunnen bij YogaSter ingeleverd worden. De opbrengst van het statiegeld zal ook naar Tikondane gaan.

Meer informatie over Tikondane is te vinden op www.tikondane.org. De dames laten weten dat donaties nog steeds meer dan welkom zijn. Geld overmaken kan op het rekeningnummer: NL58RABO0139153659, ter attentie van 'M.F.M. van Loon' en onder vermelding van: Tikondane.


Afbeelding
Algemeen 18 uur geleden Luchtige vragen en lastige opdrachten wisselen elkaar af bij Bokselse Kwis
Afbeelding
Algemeen 29 sep, 12:41 Ouderen in Regie verontrust over stopzetting Samen Ouder Worden in Boxtel
Afbeelding
Algemeen 29 sep, 12:19 Een vlindertuin bij de Croon en een oase op de Markt? D66 presenteert Groene Kansen Kaart
Afbeelding
Algemeen 29 sep, 08:16 ‘Uit zijn jas gegroeide’ Jumbo sluit de deuren voor verbouwing
Afbeelding
Algemeen 28 sep, 19:41 Boxtel presenteert sluitende begroting; ‘Maar we zijn er nog niet’
Afbeelding
Algemeen 28 sep, 12:41 Politieke vragen over opvang asielzoekers