Beheerder Rian Eijkmans en voorzitter Michel Geilfus van De Orion pakken, onder de nieuwe ledverlichting, enkele van de 152 nieuwe stoelen uit. Op de achtergrond het nieuwe raam van de regiekamer. (Foto: Sander van Kasteren)
Beheerder Rian Eijkmans en voorzitter Michel Geilfus van De Orion pakken, onder de nieuwe ledverlichting, enkele van de 152 nieuwe stoelen uit. Op de achtergrond het nieuwe raam van de regiekamer. (Foto: Sander van Kasteren)

Verbouwing De Orion nadert voltooiing

Algemeen

Lennisheuvel - Razend enthousiast is Marcel Geilfus over de verbouwing, zelfs na bijna 23 jaar als voorzitter van het Gemeenschapshuis De Orion. Het project met de totale kosten van 102.000 euro, exclusief de aanleg van de zonnepanelen op het dak, moet het gebouw er begin april als nieuw uitzien. Volgens de voorzitter is de verbouwing nu voor '85 tot 90 procent' voltooid.

Als je het gebouw, dat uit 1948 stamt, binnenloopt, valt meteen de eerste grote verandering al op: de verouderde tegelvloer is vervangen door een chic ogend grijs egaal exemplaar. Ook het invalidentoilet is volledig vernieuwd en De Orion is volledig rolstoelvriendelijk. Verder is de drumbandzaal van nieuw stucwerk voorzien.

Het project, dat 'Pimp De Orion' gedoopt is, maakt volgens Geilfus van het gemeenschapshuis weer een net geheel. In de loop van de jaren is De Orion stapsgewijs uitgebreid, waardoor het een beetje een rommelig oogde. Het is een monsterproject geweest voor het 1.180 zielen tellende kerkdorp: alleen al aan aanschafkosten voor de verf was het gemeenschapshuis zo'n 3.500 euro kwijt. De gehele vloer van de bar, huiskamer en de drumbandzaal is door de werkzaamheden 8 millimeter hoger komen te liggen.

Op het moment van schrijven is de nieuwste aanwinst net gearriveerd: een lading van 152 nieuwe stoelen. Beheerder Rian Eijkemans, 'de burgemeester van Lennisheuvel', volgens Geilfus en hijzelf, pakken de dozen met zichtbaar enthousiasme uit. Op hetzelfde moment worden in de rest van De Orion de nieuwe rolgordijnen aangemeten.

Het gemeenschapshuis is verder voorzien van een compleet nieuwe audioinstallatie met in totaal elf speakers verdeeld over De Orion. Ook de regiekamer werd onder handen genomen en kreeg een groter raam, zodat de regie niet 'door een klein venstertje hoefde te koekeloeren', aldus Geilfus. Tenslotte werd voor het project een nieuwe mobiele beamer aangeschaft zodat filmavonden georganiseerd kunnen worden.

De totale verbouwingskosten van het drukbezochte gemeenschapshuis bedragen 102.000 euro, naast op zichzelf staande financieringen van zo'n 20.000 euro om het gebouw energieneutraal te maken. De gemeente sprong bij met een lening van 16.000 euro om de begroting rond te krijgen.

Met zeker 1.000 bezoekers per week is er altijd wel iets te doen in De Orion. En dat betekent dat er ook altijd wel licht brandt. Door tijdens de verbouwing te kiezen voor ledverlichting in plaats van gloeilampen bespaart het gemeenschapshuis ruim 1.100 euro per jaar. Door daarnaast te kiezen voor de aanleg van 60 zonnepanelen is het gemeenschapshuis energieneutraal geworden. Sterker nog, met een opbrengst van ruim 13.000 kWh per jaar levert De Orion terug op het energienet. Dit moet volgens Geilfus op jaarbasis zeker 2.800 euro schelen op de energierekening.

Het is daarom dat Geilfus aangeeft in de toekomst nog graag een warmtepomp in De Orion te zien. "Dan kunnen we de overcapaciteit die de zonnepanelen opleveren gebruiken om het hierbinnen te verwarmen", aldus de voorzitter.

Volgens de voorzitter is in de afgelopen maanden het uiterste van alle vrijwilligers en van beheerder Rian geëist om De Orion draaiende te houden tijdens de verbouwing. Tientallen vrijwilligers hielpen met schilderen en alle andere klussen in en om het gemeenschapshuis. Hiermee werd volgens Geilfus meer dan 20.000 euro op arbeidsloon bespaard. Zo kon aan de voorwaarden voor een lening van 25.000 euro van het VSB Fonds voldaan worden. Het gemeenschapshuis moest immers een financieel dekkend plan overleggen aan het fonds. "Door het aan de ene kant te besparen kregen we het geld dus aan de andere kant weer terug", legt de voorzitter opgewerkt uit.

De verbouwing is naar verwachting volgende maand afgerond, nadat de gevels van De Orion een behandeling krijgen om vuil en vochtafstotend te worden. Bovendien wordt het gebouw door de coating die wordt aangebracht ook van buiten meer één geheel. Na het project 'Pimp De Orion' is het gemeenschapshuis weer 'gepimpt' om er zeker weer enige tientallen jaren tegen te kunnen.

De vernieuwde bar van De Orion. (Foto: Sander van Kasteren)
Beheerder Rian Eijkmans en voorzitter Michel Geilfus van De Orion pakken enkele van de 152 nieuwe stoelen uit. (Foto: Sander van Kasteren)
(Foto: Sander van Kasteren)
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit
Afbeelding
Algemeen 31 jul, 06:20 ‘Opa had natuurlijk nooit verwacht dat zijn kleindochter dit zou gaan doen’; Boxtelse Evy en Annabelle timmeren aan de weg bij KRC Genk