
Huis-aan-huiskranten volop in trek
Boxtel - Wie zegt dat huis-aan-huiskranten niet meer in trek zijn, heeft dat helemaal mis. Dat blijkt althans uit een representatief onderzoek dat Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) uitvoerde. De huis-aan-huiskranten zijn niet weg te denken in veel huishoudens. In totaal 89 procent van de bevolking leest de huis-aan-huisbladen.
Als je de cijfers uit het onderzoek vertaalt naar Boxtel betekent dit dat dit artikel door zo'n 19.000 Boxtelaren gelezen zal worden. Van de lezers van huis-aan-huiskranten geeft bovendien 53 procent aan actie te ondernemen naar aanleiding van advertenties. Uit het onderzoek van NOM komt naar voren dat het lezen van huis-aan-huiskranten stijgt met de leeftijd. Maar ook jongeren lezen volop plaatselijke weekbladen. Zo ligt het gemiddeld bereik bij personen van 20 tot 34 jaar op 46 procent (4000 Boxtelaren). Het bereik in de leeftijdscategorie van 35 tot 49-jarigen ligt op 65 procent (ruim 5100 inwoners van Boxtel).
Opvallend is dat 8,3 miljoen Nederlanders (62 procent van de bevolking) wekelijks een huis-aan-huiskrant leest. Daaronder vallen óók mensen met een nee/nee-sticker, terwijl zij de krant dus niet in de brievenbus krijgen. Van hen leest 42 procent toch de huis-aan-huiskrant. Op het kantoor van DeMooiBoxtelKrant (Markt 17) zijn voor mensen mét sticker die toch de krant willen ontvangen overigens brievenbusstickers te krijgen.
Ruim 30.000 Nederlanders van 13 jaar en ouder werden aan de tand gevoeld. Maar liefst 99 procent van de ondervraagden neemt op papier het plaatselijke nieuws tot zich. Internet doet haar intrede, maar voor krantenlezers blijft de 'ouderwetse' manier om nieuws tot zich te nemen dus het meest geliefd.
De lezers van een huis-aan-huiskrant vormen, niet zo gek, een heel goede afspiegeling van de samenleving. Op vrijwel ieder gebied waar het onderzoek over uitweidt, zoals welstandsklassen, man/vrouwverhouding en gezinssamenstelling, vormen de lezers een afspiegeling van de Nederlandse bevolking.