Afbeelding

Zet inbrekers in het zicht

Algemeen

Meer inbraken als de dagen korter worden

De donkere dagen staan weer voor de deur en de cijfers laten zien dat het aantal woninginbraken dan weer stijgt ten opzichte van de zomermaanden. De wintermaanden bieden inbrekers nu eenmaal meer gelegenheid om ongezien toe te slaan. "De winter brengt, naast een hoop gezelligheid, ook meer woninginbraken met zich mee", zegt Lilian Tieman van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Verlichting aan, binnen en buiten, en uw woning niet verstopt achter tuingroen maakt uw huis minder aantrekkelijk voor inbrekers.

Het aantal woninginbraken stijgt in Nederland steevast tijdens de donkere dagen. De inbraakcijfers laten ook een verschuiving zien van het tijdstip waarop inbrekers te werk gaan. In de wintermaanden zijn inbrekers actiever in de namiddag en (vroege) avonduren, terwijl zij 's zomers een voorkeur aan de middag geven. Inbrekers letten vooral op de afwezigheid van de bewoners. "Bij het invallen van de duisternis wordt dat voor hen makkelijk waarneembaar. Ze kiezen de woningen uit waar geen licht brandt", stelt Lilian Tieman, die als adviseur Woninginbraak werkzaam is bij het CCV.

Tijdschakelaars
Sommige oplossingen zijn eenvoudig. "Gebruik goede SKG gecertificeerde sloten en zorg dat het lijkt of er iemand in huis aanwezig is." Tieman raadt bewoners aan om tijdschakelaars te gebruiken om de binnenverlichting bijtijds in te schakelen. En om de verlichting op wisselende plekken aan en uit te laten gaan. "Denk bijvoorbeeld ook aan de bovenverdieping."

Zichtbaarheid
De aandacht voor verlichting zou zich volgens haar niet alleen tot de binnenkant van de woning moeten beperken. "Een inbreker staat niet graag in het zicht. U maakt uw huis veiliger door goede buitenlampen met een stevig armatuur bij de voor- en achterdeur te plaatsen. Ideaal zijn lampen die vanzelf aangaan als het donker wordt, want niet iedereen denkt eraan om iedere dag de buitenverlichting bij de voordeur zelf aan te doen. Heeft u bij de achterdeur geen stroomaansluiting, denk dan aan de mogelijkheid van verlichting op zonne-energie met schemerschakelaar." Tieman vervolgt haar advies: "Plaats of bevestig lampen niet achter bomen en struiken en vervang kapotte lampen direct. En vergeet ook niet om de gemeente te attenderen wanneer een boom bijvoorbeeld al het licht van een lantarenpaal wegneemt. Het is belangrijk dat eventuele inbrekers vanaf de straat te zien zijn. Passanten kunnen bij goede verlichting verdachte situaties beter waarnemen en betere signalementen van verdachte personen doorgeven via het alarmnummer 112."

Bezoeker in het licht
"Inbrekers worden niet graag gezien. Maar u wilt wel zien wie er voor de deur staat", vervolgt Tieman. "Zorg dat u vanachter uw voordeur door een ruit - in of naast de deur - of een deurspion kunt zien wie er voor uw deur staat. De buitenlamp bij de voordeur moet het gezicht van de bezoekers goed verlichten. Dat lukt beter als de lamp naast de voordeur hangt dan wanneer de lamp boven in het afdakje gemonteerd is. Zo kunt u een betere afweging maken of u wel of niet de deur opent."

Meer tips
Wilt u meer tips over hoe u het inbrekers zo moeilijk mogelijk maakt? Bekijk dan de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen: www.politiekeurmerk.nl. De maatregelen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen zorgen ervoor dat de kans op een geslaagde inbraak in uw woning flink afneemt. Als u deze combineert met maatregelen zoals het verwijderen van de sleutels uit sloten van ramen en deuren, waardevolle spullen uit het zicht opruimen en deuren echt goed afsluiten - kan dit oplopen tot wel 90 procent."

Tekst: Gemeente Boxtel/Sint-Michielsgestel

Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit
Afbeelding
Algemeen 31 jul, 06:20 ‘Opa had natuurlijk nooit verwacht dat zijn kleindochter dit zou gaan doen’; Boxtelse Evy en Annabelle timmeren aan de weg bij KRC Genk