Tomas van Wanrooij vertelt  gepassioneerd over zijn sport in het bruin café van zijn eerste club, MEP.
Tomas van Wanrooij vertelt gepassioneerd over zijn sport in het bruin café van zijn eerste club, MEP.

Tomas van Wanrooij speelt al vijftien seizoenen bij de Heren 1

Algemeen

Boxtel - Hockey, Boxtelaar Tomas van Wanrooij (36) kan er geen genoeg van krijgen. Dit jaar speelt hij voor het vijftiende seizoen in het Heren 1-team en mag hij zich bovendien bij zijn huidige club HOCO in Oisterwijk óók de meest succesvolle speler én coach uit de geschiedenis van de club noemen. DeMooiBoxtelKrant voelde hem aan de tand over hoe hij bij HOCO terechtkwam en wat zijn drijfveren zijn.

Al vijf minuten na binnenkomst is Tomas ontspannen en geanimeerd aan het vertellen. Over hoe hij als 'menneke' bij MEP begon, over zijn avontuur in Genua en over zijn trainersloopbaan, die vrij onverwacht startte. Én over de negen medailles die hij bij HOCO binnenhaalde. Tomas is niet het type dat zich hult in valse bescheidenheid. Dat hoeft ook niet, want zijn palmares als speler/trainer spreekt inmiddels boekdelen.

De eerste liefde op sportief gebied was echter niet hockey, maar voetbal. Destijds was zijn vader, de Boxtelse wethouder Herman van Wanrooij, bij zowel voetbalclub ODC als hockeyclub MEP actief. Zo werd Tomas de liefde voor sport met de paplepel ingegoten. Het hockey won uiteindelijk. "We stonden eigenlijk iedere zondag met wel honderd kinderen met een stick in onze handen op het miniveldje", herinnert Van Wanrooij zich. "Toen hebben we met een groepje van school besloten om op hockey te gaan." Zo werkte Tomas zich in de jaren 90 van Jongens E1 op tot de A1. Met zijn vader als eerste trainer.

Vader Herman was in 2009 één van de redenen voor Tomas om naar zijn huidige club HOCO in Oisterwijk over te stappen. Het seizoen daarvoor liep Herman van Wanrooij als trainer van hun Heren 1 op een haar na de play-offs om het kampioenschap mis. Het sterke team miste ervaren pinchhitters. Die hoopte hij te vinden in de Boxtelaren Tijn Maas en zoon Tomas. Het bleek een gouden greep: het jaar daarop werd HOCO kampioen en promoveerde naar de tweede klasse. Vanaf deze overstap werd Tomas ook meteen trainer/coach van Dames 1 én Meisjes A1 van de Oisterwijkse club. Inmiddels speelt hij er zelf alweer voor het zevende jaar op rij in het eerste herenteam. Zijn trainersfunctie noemt hij 'een betaalde hobby', die hij bovendien goed kan combineren met zijn onbetaalde hobby als speler.

Bij MOP in Vught volgde Tomas eind jaren 90 zijn opleiding tot hockeycoach. Zo kwam het dat hij al snel, en vrij onverwacht, gevraagd werd om ook in het Heren 1-team van die club te spelen. Na één seizoen hield dat avontuur op, want zijn kwaliteiten werden ook bij MEP gezien. "Daar zeiden ze: 'het is eigenlijk onzin dat je in Vught speelt terwijl Boxtel ook een hockeyclub heeft!'", legt Tomas uit. Zo kon hij aan de slag bij MEP Heren 1 en deed hij ervaring op in de Overgangsklasse, de één na hoogste hockeyklasse in Nederland. Zijn team stond onder leiding van Eric Verboom, tegenwoordig coach bij Den Bosch.

Naast bij MEP en MOP, hockeyde Van Wanrooij ook bij Forward Tilburg in het seizoen 2001/2002. Na twee seizoenen daar diende zich de kans aan om in Genua als prof te beginnen. Vol goede moed vertrok de hockeyer naar Italië, maar langer dan één seizoen duurde dit avontuur niet. "Ik zat met drie Argentijnen die nauwelijks Engels spraken in een appartement. Daarnaast mocht ik geen ander werk doen. Dan duren de dagen wel erg lang." En zo keerde hij na één seizoen weer terug naar Nederland, waar hij uiteindelijk dus in Oisterwijk belandde.

Ook zijn trainerscarrière begint onverwacht. In 1999 wordt hij bij MEP, uit nood geboren, gevraagd om de Meisjes A1 te trainen en coachen. "Ik kan me dat nog goed herinneren", lacht Tomas, "Ze vroegen toen of ik 'vandaag' tegen Helmond wilde coachen. Ik was zelf nauwelijks ouder dan die meiden en stond in het weekend met ze aan de bar! Maar ze waren meteen zo enthousiast over mijn enthousiasme en visie dat ik door kon gaan als trainer."

Onderdeel van die visie is zijn mening dat in de hockeywereld te weinig aandacht is voor individuele klasse. Wat dat betreft treedt hij in de voetsporen van zijn oude leermeester Verboom: heel het team moet zich schikken rondom een speler, of een paar spelers, die een actie in huis hebben om het verschil te maken. "Niet van: 'als die bal maar blijft rollen', maar met elf man zorgen dat die twee die het winnende verschil kunnen maken de bal krijgen", vertelt Tomas, zijn verhaal kracht bijzettend met handgebaren. "Verdedigen kan iedereen; de bal wegrammen en de tijd uitzingen. Het gaat er juist om dat je aanvallend het verschil moet maken. De voetballers Van Basten en Ibrahimovic liepen ook niet de hele tijd achter de bal aan; ik heb ze nog nooit een verdedigende actie zien maken."

Maar betekent dit dan niet dat je als minder talentvolle hockeyer ook minder plezier aan het spelletje beleeft? Volgens Van Wanrooij niet: "Dan ben je geen goede teamspeler. Als de bal bij een speler is die andere kwaliteiten heeft dan een pass, ben je gek als je die niet benut. Het collectief is belangrijk bij het verdedigen, maar als het gaat om aanvallen is het juist mooi om te zien als één speler een actie in huis heeft." En juist op die individuele kwaliteiten focust Tomas zich dus. Daar komt bij dat winnen volgens hem altijd goed voelt, óók voor de spelers die géén acties kunnen maken.

Heeft Van Wanrooij na zo'n rijk hockeyleven, nota bene pas in zijn 37e levensjaar, dan nog wel ambities? Jazeker! "Vorig jaar zijn de HOCO-dames na de play-offs tweede geworden en dus net niet gepromoveerd naar de tweede klasse. Dat voelde toen echt als een verlies. Dit jaar gaan we de strijd aan met Wijchen, ook met een oud MEP-trainer aan het roer. Alleen mijn tiende prijs bij HOCO, het kampioenschap, telt dus!" Op dit moment ligt HOCO goed op schema; het damesteam staat op een tweede plaats, op doelsaldo.

Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit
Afbeelding
Algemeen 31 jul, 06:20 ‘Opa had natuurlijk nooit verwacht dat zijn kleindochter dit zou gaan doen’; Boxtelse Evy en Annabelle timmeren aan de weg bij KRC Genk