Logo mooiboxtel.nl
De winnaars samen met hun leraar en een aantal juryleden van Bosch Rexroth.   | Fotonummer: f5ebea
De winnaars samen met hun leraar en een aantal juryleden van Bosch Rexroth.

Technasium leerlingen bedenken oplossing voor booreilanden

HAVO leerlingen van het JRL bedachten een oplossing voor het vraagstuk van aandrijf- en besturingsspecialist Bosch Rexroth tijdens jaarlijkse Technasiumwedstrijd. De jury was bijzonder onder de indruk van de presentaties en demo-modellen. 'Dit was de beste groep die we in al deze Technasiumjaren hebben gezien', aldus directeur Ron van den Oetelaar.

Technasium HAVO aan de slag voor booreilanden

Op maandag 18 april jl. presenteerden de HAVO leerlingen van het Jacob Roelands Lyceum met trots de ontwerpen bij opdrachtgever Bosch Rexroth.

Eerder, op 15 februari 2016, kregen de 19 leerlingen van Bosch Rexroth de basis-ingrediënten om een efficiëntere oplossing te bedenken voor het verwijderen van jackets van booreilanden. Na de presentatie van de 5 groepen werd de winnende groep bekend gemaakt. De Rexroth-jury, onder leiding van directeur Ron van den Oetelaar, was onder de indruk van het ontwerp van Remco van Homelen, Thijn Grilis, Merlijn van Benthem en Rick van Aarle. Deze jongeren waren de winnaars van de Efteling-kaartjes! Zij toonden volgens de jury een duidelijk presentatie met concepten en berekeningen. Het demomodel deed vervolgens prima zijn werk in de waterbak. Het technisch ontwerp: "een jacket wordt omhooggehaald door een luchtkussen en vervoerd door een half-afzinkbaar schip" behaalde de 1e prijs.

Bosch Rexroth is een wereldwijd toonaangevend bedrijf dat zich bezig houdt met aandrijf- en besturingstechnieken voor allerlei doeleinden.

Uitdaging voor Technasium-studenten
De leerlingen gingen in groepsverband aan het werk om een oplossing te bedenken voor het verwijderen van jackets van booreilanden. Jackets zijn ondersteuningen voor booreilanden. Deze kunnen drijven of gefixeerd worden op de bodem van de zee.  De leerlingen onderzochten de mogelijkheden van een liftsysteem voor de jackets voor op een schip.

Werkprocessen en berekeningen
De leerlingen werkten aan een beschrijving van het werkproces en berekeningen, hierna konden zij het technisch ontwerp op schaal bouwen. Tijdens de presentaties onderbouwden de leerlingen hun model met behulp van o.a. berekeningen en animaties en vertelden ze waarom juist hun ontwerp de beste oplossing was, waarna het winnende groepje er met de prijs vandoor ging.

VWO
Van november t/m februari heeft de VWO Technasium-groep aan dezelfde opdracht gewerkt. Zij toonden eerder, op maandag 1 februari jl., hun ontwerp aan de Bosch Rexroth-jury.

Samenwerking Bosch Rexroth en JRL
De Rexroth Technasiumwedstrijd is een samenwerking tussen Bosch Rexroth en JRL Boxtel om jongeren kennis te laten maken met de wereld van techniek. De waardering voor hun ontwerpen, berekeningen en presentatie tellen mee in hun schoolresultaten.

Foto en tekst:Bosch Rexroth
1 De winnaars samen met hun leraar en een aantal juryleden van Bosch Rexroth.
2 Het winnende ontwerp.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>