Vlnr met de klok mee: Noor Baaijens, Tatum Simons, Yasmine Boudlal, Marleen Peters, docent Guido van der Klauw, Steven van Erp, Juul van Engeland, Nienke Bosma, Izy Dekker.
Vlnr met de klok mee: Noor Baaijens, Tatum Simons, Yasmine Boudlal, Marleen Peters, docent Guido van der Klauw, Steven van Erp, Juul van Engeland, Nienke Bosma, Izy Dekker.

JRL-leerlingen brengen geld kerstactie naar Bolivia

Algemeen

Boxtel - Een groep van acht leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum zal vrijdag naar de Boliviaanse stad Cochabamba afreizen om daar ontwikkelingshulp te bieden en een bedrag van ruim 8500 euro uit te delen aan verschillende goede doelen. Dit geld werd verdiend met de kerstactie op de school. De bedoeling is om vanaf nu ieder jaar een groep leerlingen naar de stad te sturen in het kader van het uitwisselingsproject.

Zondag 17 april om 13.05 uur vertrekken Noor, Tatum, Yasmine, Marleen, Steven, Juul, Nienke en Izy richting het Zuid-Amerikaanse continent. Niet direct naar Bolivia, maar eerst naar Panama. De groep treedt daarmee onder de naam Expeditie Jacob Roelands in de voetsporen van de naamgever van de school. Jacob Roelands was een Boxtelse geestelijke die in 1663 naar Zuid-Amerika reisde om daar het geloof te verspreiden. Tot de bagage behoren onder andere kleding, tentjes en een rookworst. De groep maakt wel even duidelijk dat die worst niet bedoeld is om de stevige trek tijdens de vliegreis te stillen, maar dat die gebruikt zal worden om een echte Hollandse feestmaaltijd mee te bereiden voor kinderen in een opvangtehuis. "Ze zijn gek op stamppot en aardappelen in Bolivia!", vertellen de scholieren. "Bovendien kunnen de mensen uit Cochabamba als wij een Hollandse maaltijd koken ook een beetje kennis maken met onze cultuur. Daarom gaan we boerenkoolstamppot maken", verduidelijkt docent Guido van der Klauw.

Van der Klauw is een van de bedenkers van het project. Hij noemt het zelf een wat uit de hand gelopen idee dat al ruim een jaar geleden ontstond. Het geld dat opgehaald werd bij de kerstactie voor kansarme kinderen in Bolivia zou in de vorm van een schoolproject door de leerlingen zelf naar het Zuid-Amerikaanse land gebracht worden. Aan het eind van vorig schooljaar werd een sollicitatieprocedure op touw gezet, waaruit de acht beste leerlingen geselecteerd werden. In de Boliviaanse stad Cochabamba waar alles bij elkaar tussen de 500.000 en 2 miljoen mensen wonen (het bevolkingsregister is minder nauwkeurig dan hier), heerst vooral in de buitenwijken grote armoede. Tatum legt uit waarom het voor de leerlingen meerwaarde heeft om naar de stad af te reizen: "We gaan ter plaatse kijken hoe we het beste hulp kunnen bieden en kopen de materialen ook ter plaatse zodat we de lokale economie ondersteunen." Daarnaast heeft de reis natuurlijk een grote waarde voor de scholieren zelf. Omdat het een jaarlijkse uitwisseling betreft kunnen de nu opgebouwde contacten en ervaringen ook volgend jaar weer gebruikt worden.

Om het benodigde bedrag van ruim 1000 euro voor de reis bij elkaar te kunnen schrapen, kozen de meeste leerlingen er voor om extra te werken. Sommige leerlingen zetten daarvoor ook speciale sponsoracties op touw, zoals Noor Baaijens. Zij verkocht het hele zaalhockeyseizoen koffie en thee in de Dommelhal om haar reis te bekostigen. Nienke Bosman organiseerde zelfs een heus volleybaltoernooi bij sporthal De Braken, dat zo'n 1250 euro opbracht. Juul vond op een andere manier sponsors: "Bij mijn vader op het bedrijf heb ik een collectebus neergezet met daarop het verhaal over waarom we naar Cochabamba gaan. Mensen deden daar dan steeds kleine bedragen in, maar alles bij elkaar gaat het toch weer om ruim 80 euro!" Marleen verdiende extra geld met auto's wassen. De rest hield het bij 'gewoon' extra werken.

De groep leerlingen zal, vergezeld van docent Guido van der Klauw en rector Leon Spaan eerst afreizen naar een hostel in de stad dat dienst doet als uitvalsbasis. De groep zal veelvuldig contact hebben met de Nederlandse School Cochabamba (NSC). Dit is de grootste Nederlandse school van Bolivia met een wisselend aantal van rond de 24 leerlingen. De JRL-leerlingen kunnen tijdens hun reis ruim 10.000 kilometer van huis dus toch veel Nederlands praten. Zij worden in Bolivia bovendien begeleid door een oud-docent van die school.

Toch verwacht het achttal een aardige cultuurshock te krijgen in Bolivia. Hoewel de groep goed beslagen ten ijs gaat, gewapend met uren aan presentaties en bijeenkomsten over de reis, vinden de leerlingen het lastig zich een goed beeld te vormen van de omstandigheden daar. "Maar het wordt in ieder geval heel bijzonder. Ik denk niet dat heel veel mensen van onze leeftijd dit meemaken", vertelt Nienke. Wat zeker weinig middelbare scholieren meemaken is bijvoorbeeld het kamperen bij Inca-ruïnes met lokale kinderen of de verschillende bezoeken aan de buitenwijken van Cochabamba.

Het drukke programma van de groep bestaat uit het bezoeken van onder andere een weeshuis en een internaat. Ook zal de Boxtelse delegatie enkele gastlessen geven aan de Boliviaanse jeugd. Omdat de groep rond Koningsdag in Cochabamba is, komt al vlug een les over de Nederlandse Koningsspelen ter sprake. Hier blijkt dat de groep echte westerse jongeren bevat: het lijkt Yasmine leuk om een liedje te laten horen, maar dan realiseert ze zich dat in Bolivia waarschijnlijk geen stereo-installatie in de klas aanwezig is. "En ook een beamer regelen wordt lastig", grapt Van der Klauw. Zo loopt de groep constant tegen uitdagingen aan.

Ook het regelen van de benodigde papieren bleek volgens docent Van der Klauw een hele klus: "De papieren moesten vanuit Boxtel driemaal geverifieerd worden en daarna door het ministerie. Daarna gold hetzelfde verhaal ook nog voor de Boliviaanse autoriteiten." Toch is alles op tijd rond gekomen. In de Boliviaanse stad wordt voortdurend de link met 'het Boxtelse' gezocht. Van der Klauw: "Er is een Boxtelse link met priester Theo Raaijmakers, die een stichting heeft die opkomt voor straatkinderen en jongeren in Bolivia en de zus van Remi Cuppers (betrokken bij het Nederlands consulaat in Cochabamba -red.) woont bijvoorbeeld in de buurt van het Jacob-Roelandslyceum."

De groep vindt het een leuk idee om na terugkomst uit de Boliviaanse stad als 'ervaringsdeskundigen' aan de slag te gaan op het JRL; zij worden hoogstwaarschijnlijk als 'gastdocenten' uitgenodigd bij het nieuwe vak Global Learning. Dit is een vak waarbij projectmatig maatschappelijke kwesties aan bod komen.

Tijdens de reis houdt de groep een reisblog bij. Dit is te vinden op: expeditie.jrl.nl.

Foto: Sander van Kasteren

Afbeelding
Algemeen 1 uur geleden Gemengde gevoelens voor Kay Karssemakers in GP MX2
Afbeelding
Algemeen 10 uur geleden Auto belandt op zijn kop na eenzijdig verkeersongeval
Afbeelding
Algemeen 14 aug, 06:33 Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman