Afbeelding

Heroes of the Cruyff Courts organiseren 6 vs 6 voetbaltoernooi

Algemeen

Boxtel - Heroes of the Cruyff Courts mogen ze zichzelf noemen. Menno, Tygo, Aïcha, Peter en Quinten zitten allen op de La Salle en organiseren daar komende vrijdag alweer het vierde 6 vs 6 Cruyff voetbaltoernooi voor Boxtelse basisscholen waaraan ruim 18 teams meedoen. Zij werden daarbij door Cruyff Court coach Rik Santegoets begeleid en opgeleid tot 'Heroes'.

Menno heeft een werkboek en een kladblok voor zich op tafel liggen. Hij laat zien dat daar verschillende opdrachten in staan die uiteindelijk leiden tot het organiseren van het voetbaltoernooi en het worden van een 'Hero'. De Cruyff Foundation leidt zo jaarlijks jongeren op om betrokken te raken bij de wijk en als rolmodel op te treden. Extra bijzonder aangezien op de La Salle enkel jongeren wonen met leer- en gedragsproblemen.

Toch denken de jongeren niet dat hun beperking ze gestoord heeft in het opzetten van het voetbaltoernooi. Ook coach Rik beaamt dat: "Goed, het is soms wat rommeliger dan dat je zou verwachten, maar de jongeren zijn prima in staat om zo'n toernooi te realiseren."

Op de vraag of ze iets met voetballen hebben, volgen verrassende antwoorden. "Helemaal niets, ik doe aan judo en mountainbiken", zegt Peter. Ook Menno en Tygo hebben niets met het spelletje. De enige dame uit het gezelschap, Aïcha, is wel een voetballer. Ook Quinten trapt in zijn vrije uren weleens een balletje, zegt hij.

"Heel veel uren", antwoordt de groep op de vraag hoe lang ze bezig zijn geweest met de voorbereidingen. Tygo begint meteen enthousiast te vertellen over de geluidsfragmenten die hij tijdens het Cruyff Toernooi verzorgt. "Ik heb samen met een vriend van me zelfs een eigen nummer gemaakt voor in de pauzes tussen de wedstrijden!" Zo heeft iedereen zijn eigen taak tijdens dit toernooi. En die taak wordt serieus genomen. De groep houdt bijvoorbeeld het weer nauwlettend in de gaten, want dj Tygo staat met al zijn apparatuur buiten. "We moeten dus bekijken of we misschien een tent nodig hebben om zijn dj-spullen droog te houden", legt Peter uit.

Op de vraag of de groep ook stilstaat bij het overlijden van Johan Cruyff twee weken geleden ontstaat al snel een flinke discussie. Iedereen is het er mee eens dat er een minuut stilte gehouden moet worden maar dat de Cruyff Foundation als overkoepelende organisatie ook nog iets over te zeggen heeft is bij de jongeren niet meteen duidelijk. Het is een van de weinige momenten coach Santegoets moet bijsturen.

De Heroes hebben veel ideeën. Want wat te doen met de voetballertjes die even niet hoeven te spelen? Volgens Peter zijn ze dan bij Aïcha in goede handen: "Zij had het goede idee om powershots (waarbij je zo hard mogelijk een bal moet schieten) neer te zetten. En we hebben natuurlijk ook een pannaveldje hier in de buurt." Peter doelt op het veldje op het terrein van de La Salle. Dat ligt echter wel buiten zicht. Al snel barst een discussie los want dan moet wel steeds iemand mee om de boel daar in de gaten te houden.

Het toernooi levert ook spontane vrijwilligers op. Quinten zag het toernooi vorig jaar en bood toen spontaan zijn hulp aan. Als een manusje van alles knapte hij toen allerlei klusjes op. Dit jaar doet hij mee 'voor het echt'. Peter legt uit dat zijn vriendin Germaine heeft geholpen met het maken van een logo voor de groep. Dat komt op een grote vlag te staan die bij het veldje komt te hangen tijdens het toernooi.

Het organiseren van het toernooi laat volgens Santegoets zien dat ook jongeren met een beperking van betekenis kunnen zijn voor de maatschappij. Daarmee sluit het toernooi goed aan bij de kernwaarden van La Salle, die erop gericht zijn om kinderen en jongeren die er behandeld worden een zo normaal mogelijke rol in de samenleving te laten vervullen.

Menno pakt zijn werkboek en laat de doelen van het toernooi zien. Die sluiten aan bij de kernwaarden van de La Salle. "We willen jongeren uit Boxtel laten bewegen. Ook willen we laten zien dat wij ondanks dat we op de La Salle zitten ook nuttige en goede dingen kunnen doen."

Naast een prijs voor het winnende jongens- en meisjesteam zijn er ook voor de meest sportieve teams prijzen te winnen. Deze zogenaamde Respect-awards benadrukken dat het om een sportief toernooi gaat. Ze worden uitgereikt door de wethouder van sport. De winnaars van het La Salle 6 vs 6 toernooi gaan door naar de kwartfinales in Oosterhout.

Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit
Afbeelding
Algemeen 31 jul, 06:20 ‘Opa had natuurlijk nooit verwacht dat zijn kleindochter dit zou gaan doen’; Boxtelse Evy en Annabelle timmeren aan de weg bij KRC Genk