Voorafgaand aan de jaarvergadering poseerden de aanwezige leden (31 van de 51) zaterdagochtend voor de bijenhal in park Molenwijk.
Voorafgaand aan de jaarvergadering poseerden de aanwezige leden (31 van de 51) zaterdagochtend voor de bijenhal in park Molenwijk.

Brandweer blust brand op balkon De Regent

Algemeen

Imkervereniging Sint-Ambrosius trakteert vanwege 250-jarig bestaan

Boxtel - Onder het motto 'wie jarig is trakteert' geeft imkervereniging op 17 april Sint-Ambrosius vijftig bijenbomen weg ter ere van haar 250-jarig bestaan. Ze moeten op vijftig plekken in Boxtel en Esch uitgroeien tot rijke voedselbronnen voor bijen, vlinders en hommels.

De cadeau-actie hangt samen met de planten- en bijenmarkt in Boxtel. Die wordt vanwege het jubileum van Sint-Ambrosius extra groot dit jaar. Tuinbezitters die een gratis boom willen hebben, moeten zich vooraf aanmelden. Zij kunnen dan een exemplaar ophalen op 17 april, als ze tenminste bij de eerste vijftig belangstellenden zitten.

De bijzondere traktatie is bedacht door Ambrosius-lid Han Goossens. Hij wil zo ook een impuls geven aan de biodiversiteit in Boxtel en Esch. Goossens: "Veel mensen weten wel dat bijen het moeilijk hebben tegenwoordig. Een van de oorzaken is de achteruitgang van de biodiversiteit. Vooral in de zomer, wanneer de bijen geboren worden die de winter moeten overleven, is er te weinig te eten voor ze. Nadat de linde gebloeid heeft, is er eigenlijk bijna geen voedsel meer te vinden voor allerlei bijen, hommels en vlinders."

Elke tuinbezitter kan een beetje bijdragen aan een oplossing hiervoor. Door een boom of struik te planten die pas bloeit als de laatste linde hiermee klaar is zijn bijen, hommels en vlinders al flink geholpen. Dit geldt voor de bijenboom (Tetradium daniellii). Die bloeit in juli en augustus en bevat een grote hoeveelheid nectar en stuifmeel. Stuifmeel is erg belangrijk voor jonge bijen omdat het eiwit bevat waarvan ze goed kunnen groeien. De nectar kunnen ze opslaan voor het winterseizoen zodat ze dan beter voer hebben dan de suiker die ze bijgevoerd krijgen door de imker.

De bijenboom heeft volgens Goossens ook tuinbezitters veel moois te bieden: "Het is een prachtige boom met een luchtige kroon. Het blad is aan de bovenzijde glanzend donkergroen en aan de onderkant grijsgroen. De boom bloeit met geelwitte tot lichtroze bloemen in pluimen die zoetgeurend zijn. Na de bloei komen er roodbruine zaaddozen die de boom gedurende de nazomer een fraaie kroon geven, voordat het blad in oktober een goudgele herfstkleur krijgt."

De bijenboom kan volgens Goossens in veel tuinen passen. Onder gunstige omstandigheden kan de boom wel acht tot soms zelfs tien meter hoog worden. Maar ook als heester, of zelfs windscherm kan de bijenboom uitstekend dienen.

Wie belangstelling heeft voor een bijenboom kan zich per mail melden bij jmgoossens@kpnmail.nl. Uitgifte van de bomen volgt op 17 april op de bijenmarkt in Boxtel en gaat in volgorde van binnenkomst van de mail. Er zijn 50 bomen beschikbaar.

Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit
Afbeelding
Algemeen 31 jul, 06:20 ‘Opa had natuurlijk nooit verwacht dat zijn kleindochter dit zou gaan doen’; Boxtelse Evy en Annabelle timmeren aan de weg bij KRC Genk