Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: ff5f4a
Human Interest

Boxtels echtpaar zet zich in voor Stichting Maladah Gambia

Boxtel - De Stichting Maladah Gambia zet zich in voor kinderen in Gambia, zodat zij goed onderwijs kunnen volgen. Daarvoor heeft de stichting in 2008 een school in Kunkujang Jatta Ya gebouwd, waar inmiddels bijna 600 kinderen les krijgen, in basis en sinds kort ook voortgezet onderwijs. Toen Pierre en Coby Bressers uit Boxtel deze school bezochten tijdens hun vakantie in 2011, kwamen zij meteen in actie en namen zij het bestuur van de stichting op zich van de regio Zuid-Nederland.

"We twijfelden tussen Mexico en Gambia als vakantiebestemming", vertelt Coby. "En het werd dus dat laatste." Gambia is een klein land in Afrika, omsloten door Noord- en Zuid-Senegal en de Atlantische Oceaan. Het werd een heerlijke vakantie, maar ook een met grote gevolgen. "We hadden allerlei schoolspullen meegenomen voor de plaatselijke bevolking", vervolgt Coby. "Onze gids bracht ons bij de school, een plek waar toeristen normaal gesproken niet komen. Terug in het hotel hadden we het erover hoe mooi en goed het was, dat er zo'n school is. Toen we hoorden dat er ook mensen in het hotel waren die zich met een Nederlandse stichting voor een school inzetten, hebben we met hen contact gezocht en zijn we naar hun school gegaan. Het klikte meteen."

Sindsdien zijn ze continu bezig met de stichting en hebben ze de school elk jaar bezocht, aldus Pierre. "Het is geen gevaarlijk land, maar wel heel erg arm", vertelt hij. "We zamelen allerlei spullen in voor de leerlingen zoals Engelse kinderboeken, potloden, papier en puzzels. Maar we hebben de afgelopen jaren ook 200 oude schoolborden naar Gambia verscheept. Die gaan niet alleen naar 'onze' school, maar naar allerlei scholen die deze nodig hebben. Net zoals donaties. Als er geld over is, gaat dat naar andere scholen." Coby vult hem aan: "We gingen kijken bij een andere school, daar was van alles kapot, de kinderen werkten op tafels zonder bovenblad. Aan de muur hing geverfde multiplex of een groot linnen doek dat dienst moest doen als schoolbord. Dat werkt natuurlijk niet." De schoolborden uit Nederland werden dan ook met groot enthousiasme ontvangen, lacht Coby: "Bij één school met 36 lokalen wilde de directeur alle lokalen met ons af om de kinderen voor ons te laten zingen, als bedankje. Na drie klassen konden we hem duidelijk maken dat dat echt niet nodig was!"

Toen de stichting begon waren er 200 kinderen op de school, nu zijn dat er 600. Inmiddels is hier ook het middelbaar onderwijs van start gegaan. "Anders zou het onderwijs stoppen na de basisschool", vertelt Pierre, "omdat de kinderen, en vooral de meisjes, te ver moeten lopen naar de dichtstbijzijnde middelbare school. En dus faciliteren we dat nu zelf, met behulp van het Ministerie van Educatie. Omdat we vinden dat de leerkrachten van goed niveau moeten zijn, ondersteunen we daar ook een Pabo. Daar worden ieder jaar ook leerkrachten van de school bijgeschoold. Dan nemen stagiaires de klassen over".

De leerlingen krijgen les in het Engels, al vanaf de leeftijd van drie jaar oud. Dat het daar anders gaat dan in Nederland, was wel even wennen, aldus Coby. "Je hebt bepaalde ideeën over hoe iets zou moeten gaan", vertelt ze. "In het begin had ik heel erg de drang om het in Gambia zo te maken zoals in Nederland, maar dat lukt niet. Dat heb ik inmiddels allang losgelaten. Toen wij ze gingen voorlezen, keken de kinderen ons heel raar aan. En het speelgoed waarmee we op de proppen kwamen, daarmee wisten ze niet wat ze moesten doen. Als je het niet kent, weet je niet wat je ermee moet en spelen, dat leren ze daar niet. Wat ze wel leren, en wat erg belangrijk is voor hun toekomst, is lezen. En rekenen. Het rekenniveau ligt hier heel hoog. Vergeleken met Nederland krijgen de kinderen in groep 8 complete wiskunde voorgeschoteld. Ook krijgen ze les in de praktijk, zo leren ze van alles over landbouw. Je moet zaaien om te kunnen oogsten, letterlijk en figuurlijk."

Het Ministerie van Educatie verzorgt de boeken en leerkrachten voor de scholen, maar de kinderen moeten zelf voor schriften en pennen zorgen, en hun uniform. Het is mogelijk een kind te sponsoren voor 6 euro per maand, maar extra geld is hard nodig en zeer welkom. Daarom is Stichting Maladah Gambia altijd op zoek naar extra sponsoring. Supermarkt Jumbo in Winkelcentrum Oosterhof droeg daaraan bij door onlangs een collectebus bij de lege flesseninname te plaatsen, waarin mensen hun emballagebon of geld konden doneren. Dat leverde de stichting een mooi bedrag van 205 euro op. "Fantastisch was dat", vertelt Coby. "Daar waren we erg blij mee."
Heb je die actie gemist en wil je alsnog doneren, dan kan dat via rekeningnummer NL75ABNA0425887022 ten name van Stichting Maladah Gambia te Maarn. Wil je meer informatie over de stichting en haar werk, of over de mogelijkheid om een kind te sponsoren, stuur dan een e-mail naar coby.bressers@zonnet.nl, kijk op www.stichtingmaladahgambia.nl of op de Facebookpagina van de stichting, zoek op Maladah Gambia. Leuke acties zijn altijd welkom, zoals die van de Sint-Petrusschool, waar de kinderen dit jaar hun knutselwerkjes op de kerstmarkt verkopen en de opbrengst doneren aan de stichting.


Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>