Afbeelding

Op de koffie bij…. Circus Theater School Boxtel

Algemeen
BOXTEL - Een dik pak sneeuw weerhoudt ons er niet van om een heerlijk bakje koffie te drinken in de pipowagen, het pronkstuk van de Circus Theater School. Een klein kacheltje zorgt ervoor dat we lekker warm en gezellig kunnen praten over dit mooie initiatief, de circus theater school.

Ghislaine de Brouwer en Marusjka Lestrade hebben deze ochtend tijd voor mij vrij gemaakt om uitgebreid te vertellen wat het circustheater in Boxtel nu betekent. De circustheaterschool is vorig jaar ontstaan uit de activiteiten op de brede school. “We deden al erg veel activiteiten die te maken hadden met circustheater, zowel in school als buitenschools. Een doorstroom naar een circustheaterschool was er echter niet.” vertelt Ghislaine. “We waren al vroeg betrokken bij Circo Circolo, meteen na de 1ste keer in 2007. Toentertijd zijn ook de leskisten ontwikkeld en hebben we veel circusprojecten gehouden bij de scholen.” vult Marusjka aan. Door een subsidie van Cultuur Netwerk Nederland werd het mogelijk om opleidingen aan te bieden aan leerkrachten, BSO medewerkers en kinderdagverblijven. Inmiddels telt de gemeente Boxtel al zo’n 50-tal opgeleiden die hun opleiding hebben genoten van Anne Kuipers, de directeur van de circusschool in Vlaardingen.

“Het mooie is dat je het op alle niveaus kan toepassen. Alle kinderen vinden het leuk om te doen en dat zie je ook terug.” aldus Ghislaine. De komende tijd wordt er meer nadruk gelegd op het theaterelement. Twee trainers gaan nu een zware vervolgcursus doen bij Circo Mundo. Circo Mundo is de overkoepelende organisatie van alle circustheaterscholen in Nederland. Circustheaterschool Boxtel is op dit moment nog de kleinste school van Nederland. “We tellen 15 leden op dit moment, uit Boxtel en Vught. Natuurlijk willen we groeien. 40 leden zou een mooi aantal zijn want het moet wel te begeleiden zijn.” zegt Marusjka. “Het mooie aan circus is dat iedereen wel ergens goed in is. Bij circus maakt het niet uit, je bent altijd in een onderdeel wel goed. Juist door circustheater proberen we de kinderen meer te laten bewegen.” vervolgt ze.

De circus theater school Boxtel kwam de afgelopen tijd in het nieuws dankzij hun finaleplaats in de Brabantse Dorpen Derby. Nadat ze eerder in de voorronde in de regio ‘Het Groene Woud’ hadden gewonnen is er van het gewonnen bedrag van euro 10.000,- de inmiddels in Boxtel bekende pipowagen aangeschaft. In de finale twee weken geleden werd de achtste plaats behaald. Hun thema ‘Circus bindt en beweegt’ haalde onvoldoende stemmen om als uiteindelijke winnaar uitgekozen te worden.

“Iedereen in de gemeente kan gebruik maken van de pipowagen. Als organisaties iets met het thema circus willen doen en ze hebben hier goede ideeën over dan mogen ze hem gebruiken als de wagen nog beschikbaar is.” lacht Ghislaine. Het afgelopen jaar is de pipowagen al op grote evenementen te zien geweest zoals Bazaar Boxtel, Herfstfestijn en Circo Circolo. Ook op Koninginnedag dit jaar zal de pipowagen weer te zien zijn. “En hij maakt waarschijnlijk een uitstapje naar Wittlich. De burgemeester wil de pipowagen graag meenemen tijdens de volgende uitwisseling met Wittlich. De kinderen van de Circustheater school zullen waarschijnlijk ook mee gaan en in Wittlich een voorstelling verzorgen.

Kinderen die graag iets meer willen doen met circus of circustheater kunnen natuurlijk altijd een gratis proefles nemen. Elke vrijdag wordt er tussen 16.00 en 17.30 uur getraind in de gymzaal van brede school Selissenwal. Een les kost slechts euro 5,-. Op 14 januari starten de nieuwe trainingen weer. Mocht je graag een proefles willen nemen, meld je dan vooraf aan bij de organisatie. Dit kan via info@circustheaterschoolboxtel.nl. Natuurlijk kun je met vragen ook via dit e-mailadres contact opnemen.
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit
Afbeelding
Algemeen 31 jul, 06:20 ‘Opa had natuurlijk nooit verwacht dat zijn kleindochter dit zou gaan doen’; Boxtelse Evy en Annabelle timmeren aan de weg bij KRC Genk