WoonWijs in de winter

Algemeen
BOXTEL / LIEMPDE - WoonWijs is een projectgroep die in 2003 van start ging met als doel senioren zo lang mogelijk plezierig, veilig en comfortabel te laten wonen in de eigen woonomgeving. In deze winterperiode vraagt WoonWijs speciale aandacht voor:

Voorkom vallen
Een lange wandeling maken of naar een kerstconcert fietsen zijn in de winter heerlijke bezigheden. Maar sneeuw en ijzel kunnen in de winter de stoepen en straten onveilig maken. Die winterse omstandigheden moet vooral ouderen niet weerhouden om er op uit te trekken. Het is van belang dat de woonomgeving veilig en begaanbaar blijft. Wellicht zijn er afspraken te maken in de buurt om de stoep sneeuwvrij te maken. En of de buurman / buurvrouw hier tijd en zin in heeft, weet u pas als u het vraagt! Beter een goeie buur(t)……

Om de kans op vallen bij het wandelen of fietsen te verkleinen kunt u een aantal maatregelen nemen. Zorg voor stevige schoeisel met goede zolen, bijvoorbeeld geribbeld of met een stevig profiel. U kunt gladde zolen opschuren met grof schuurpapier of de schoenmaker vragen om er een rubberen antislip beschermzool onder te zetten. (Hoge) hakken hebben vaak onvoldoende grip en geven te weinig stabiliteit.

Kijk ook nog even of de fietsbanden een goed profiel hebben en goed zijn opgepompt. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor een rollator. Hang geen tassen aan het stuur, pak de fietstassen niet overvol en denk aan de balans. Het zadel kan ook lager gezet worden, zodat u eventueel goed met de voeten bij de grond kunt.

Zonnewende en kerstgedachte
Al duizenden jaren wordt de winterwende in vele culturen op het noordelijk halfrond als feest gevierd. Deze zonnewende bepaalt het moment waarop het licht, na een periode van duisternis en verwijdering, als het ware rechtsomkeerd maakt en de dagen weer gaandeweg beginnen te lengen. Daarom gaat het feest rond de winterwende veelal gepaard met het maken van veel licht in al haar gedaanten: lampen, kaarsen, vuur... Alle middelen worden voor dit doel ingezet.
Het midwinterse feest op 21 december van dit jaar betekent ook dat je elkaar licht kunt brengen, door eens langs te gaan bij buren, familie of vrienden. Het vooruitzicht naar licht en langere dagen helpt om donkere dagen door te komen. Durf elkaar dus ook om licht te vragen en breng licht bij de mensen die het nodig hebben.

Gezellig samenzijn
Op Tweede Kerstdag, zondag 26 december, organiseert Delta alweer de 20e Kerst-Inn. Vanaf 14.00 uur kunnen jong en oud met elkaar een gezellige kerstdag vieren in het Ursula-gebouw, met hapjes, drankjes, muziek en gezelschapsspelen. Deze inloop is gratis.

WoonWijs met dementie
Heeft u het gevoel dat er iets niet pluis is bij uw buren, familie of vrienden? Een vroegtijdige signalering van problemen bij thuiswonende ouderen met geheugenproblemen, kan de oudere, zijn of haar partner en/of mantelzorger direct op het goede spoor van hulpverlening zetten al of niet in de vrijwilligers- en of professionele sfeer. WoonWijs kan u letterlijk en figuurlijk houvast geven, naast geborgenheid en veiligheid. Een mantelzorger en een steunpunt Mantelzorg bieden deze houvast.

Informatie over dementie kunt u vinden in de dementie-koffer. Hierin zitten informatiefolders van instanties, ervaringsverhalen en boeken die achtergrondinformatie geven over het ziekteproces van dementie. De dementie-koffer is te leen bij onder andere de bibliotheek, Steunpunt Mantelzorg Delta, WegWijs, Liduina en Kloosterhof in Liempde.
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit
Afbeelding
Algemeen 31 jul, 06:20 ‘Opa had natuurlijk nooit verwacht dat zijn kleindochter dit zou gaan doen’; Boxtelse Evy en Annabelle timmeren aan de weg bij KRC Genk