Voorkom overlast door houtkachels en open haarden
Nu de avonden langer worden en het buiten weer kouder wordt gaat de kachel weer aan. In deze tijd van het jaar komen bij de gemeente regelmatig klachten binnen over stank en rookoverlast door houtkachels en open haarden.
Uit een houtkachel of open haard kunnen gassen vrijkomen die schadelijk zijn voor het milieu en de (volks)gezondheid. Zo draagt het stoken van dit soort kachels en haarden in Nederland bij aan 6% van de totale uitstoot van koolmonoxide, 8% van de uitstoot van PAK's , 8% van de uitstoot van benzeen en 11% van de uitstoot van fijn stof. Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst uit dat tien procent van de Nederlandse bevolking wel eens hinder ondervindt van houtkachels of open haarden door rook, roet en/of stank. In sommige gevallen leidt de hinder ook tot acute gezondheidsklachten, vooral bij astmapatiënten.
Stokers kunnen zelf veel doen om de schadelijke effecten te beperken, zoals:
• Stook niet bij mistig en windstil weer. Rook en gassen verspreiden zich dan onvoldoende. Daardoor kan overlast ontstaan;
• Stook uitsluitend onbehandeld, goed gedroogd hout. Het stoken van afvalmateriaal en geschilderd of geïmpregneerd hout is absoluut verboden. Bij verbranding hiervan komen kankerverwekkende stoffen vrij, zoals dioxinen, metaalverbindingen, formaldehyde en zoutzuur.
• Houd tijdens het stoken rekening met de juiste (hoeveelheid) brandstof en een goede luchttoevoer. Witte of kleurloze rook is een goed teken: hout verbrandt dan volledig en heeft voldoende zuurstof. Grijze, grijsblauwe of zwarte rook wijst op onvolledige verbranding. Zorg dan voor meer luchttoevoer.
• Overstappen op een andere brandstof. Bijvoorbeeld gasgestookte haarden vormen een schoon alternatief.
• Kies voor een kachel die qua vermogen is afgestemd op de ruimte en ook een hoog rendement heeft. Hierdoor wordt minder brandstof gestookt.
• Denk aan de veiligheid. Zorg voor een goed aangelegd en regelmatig onderhouden schoorsteenkanaal.
• Plaats in de ruimte waar gestookt wordt een rook- en koolmonoxidemelder.
Op de website van Milieu Centraal, www.milieucentraal.nl, staat uitgebreide informatie over het stoken van open haarden en houtkachels.