
Opnieuw acties tegen schaliegas
Mensen die al eerder hun handtekening hebben gezet tegen schaliegas, worden gevraagd weer te tekenen. Het gaat deze keer om een landelijke actie. Men kan rechtstreeks de petitie tekenen op de website van Milieudefensie: www.milieudefensie.nl/schaliegas/petitie of een handtekening zetten op de lijsten van de actievoerders.
Maandag 26 augustus is er in de basisschool in Lennisheuvel een informatieavond over schaliegas. Daar zullen Geert Ritsema van Milieudefensie en Peter van de Wiel spreken. De avond begint om 20.00 uur. Dinsdag 24 september is er een informatieavond in dorpshuis De Es in Esch. Willem Jan Atsma van schaliegasvrij Haaren zal daar informatie geven. Aanvang 20.00 uur. Iedereen is op deze bijeenkomsten van harte welkom.
In oktober 2011 heeft een groep verontrustte inwoners van Boxtel actie gevoerd tegen proefboringen naar schaliegas. Die actie heeft ertoe geleid dat de gemeenteraad van Boxtel zich in februari 2012 unaniem uitsprak tegen schaliegaswinning binnen de gemeente. Intussen hebben 53 gemeenten zich tegen schaliegas of steenkoolgas uitgesproken. Toch komen er opnieuw acties. In de mijnwet staat dat het ministerie van Economische Zaken beslist over wat er gebeurt in de ‘diepe grond’. Ook al zijn de inwoners en de gemeenteraad van een woonplaats tegen schaliegasboringen, dan nog kan de minister van Economische Zaken toestemming geven om gas te gaan winnen. Boxtel loopt dus nog steeds het risico dat er een vergunning wordt afgegeven voor proefboringen naar schaliegas.
Er zijn veel bezwaren tegen schaliegaswinning. “De bodem wordt voorgoed verontreinigd. Om het gas uit de diepe steenlagen te kunnen halen worden enorme hoeveelheden drinkwater vermengd met chemicaliën om de steenlagen te ‘fracken’. Het landschap en de lokale leefomgeving worden aangetast en vervuild. De boringen kunnen bevingen veroorzaken waardoor er scheuren in de huizen komen. Boren naar schaliegas is slecht voor het klimaat en de winning is nauwelijks rendabel”, schrijft Froukje Strik van Schaliegasvrij Boxtel.
Omdat politiek Den Haag grote vraagtekens zet bij het boren naar schaliegas, heeft de vorige minister van EZ, Maxime Verhagen, toegezegd een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de veiligheid van de boringen. Nu blijkt dat dit ‘onafhankelijke’ onderzoek wordt uitgevoerd door ingenieursbureaus die geld verdienen aan schaliegas en het alleen een literatuurstudie is, waarbij er niet wordt gekeken naar de lokale situaties. En dat terwijl Boxtel in een zeer gevoelig gebied ligt met natuurlijke breuklijnen.