Afbeelding

Wekelijkse Column: Gezag moet je verdienen

Algemeen
Ouderlijk gezag is vanzelfsprekend. Je kind accepteert je gezag. Je kind is afhankelijk van jou. Natuurlijk hebben ze allemaal hun periode dat ze op alles “nee” zeggen, maar toch accepteren ze uiteindelijk dat ze moeten doen wat jij als ouder wilt. De puberteit is een tijdelijke uitzondering.

Bij stiefouders ligt dat anders. Je bent geen ouder van het kind, het kind voelt aan dat je eigenlijk geen gezagspositie hebt. Hoe kun je als stiefouder gezag verdienen? Stiefouders kunnen het gezag verdienen door juist géén gezagsrelatie aan te gaan. Het is verstandig je als stiefouder terughoudend op te stellen. Dus geen eisen stellen en als je toch iets van hen nodig hebt, dienen die wensen door de natuurlijke ouders te worden overgebracht. Vaak geeft dat problemen omdat de natuurlijke ouders het gevoel krijgt tussen twee vuren te zitten.

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen zul je je meer/minder terughoudend moeten opstellen. Bij kleine kinderen moet je tenslotte je verantwoordelijkheid nemen als de natuurlijke ouder niet in de buurt is. Grijp je niet in dan kan dat zelfs gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld als een kind een hete pan soep wil aanraken.

Als jij op deze manier, door een vorm van vanzelfsprekendheid, zorg en verantwoordelijkheid levert en je verder niet opdringt, dan krijg je gaandeweg een rol toebedeeld van iemand die het goed met het kind meent. Het kind voelt dat de vriendin van vader of vriend van moeder uit zorg reageert en niet uit “dominantie”.

Wanneer kinderen beseffen dat deze nieuwe persoon in hún belang denkt en uit zorg handelt voelen de kinderen dat de ander ook iets mag terug verwachten. Dan wordt er een soort “uitwisseling” mogelijk. (“Jij zorgt goed voor mij, daar behoor ik iets voor terug te doen”).

De houding van de natuurlijke ouders is hierbij belangrijk. Als moeder zegt: “de vriendin van papa is een akelig mens” dan wordt het voor de kinderen lastig om respectvol met deze vriendin om te gaan. Als moeder reageert met “dan zul je wel lastig geweest zijn!” als kinderen mopperen dat ze straf hebben gehad van stiefmoeder, dan maakt ze het de kinderen (en stiefmoeder) gemakkelijker.
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit
Afbeelding
Algemeen 31 jul, 06:20 ‘Opa had natuurlijk nooit verwacht dat zijn kleindochter dit zou gaan doen’; Boxtelse Evy en Annabelle timmeren aan de weg bij KRC Genk