Afbeelding

College presenteert centrumplannen, toch dempen gemeentevijver

Algemeen
BOXTEL - Het college van B & W heeft vanavond haar plannen gepresenteerd voor het centrum. De komende jaren moet de markt autoluw worden en wordt er een nieuw parkeerregime ingevoerd. Dit moet het leven in Boxtel veraangenamen en een impuls geven aan een sterk centrum. Wethouders Anton van Aert en Wim van der Zanden presenteerden, in een besloten bijeenkomst voor de gemeenteraad, de toekomstvisie van het gemeentebestuur.

In de plannen wordt allereerst het parkeerprobleem in Centrum West, nabij het station, opgelost. Hier worden parkeervergunningen voor bewoners ingevoerd waardoor treinreizigers niet langer in de wijk kunnen parkeren maar het betaalde Q-park terrein moeten gaan gebruiken. Als tegenprestatie mag de gemeente Boxtel een extra 600 tot 700 fietsen stallen op een gedeelte van het terrein van Q-park.

Verder heeft het college alle genoemde 25 locaties voor extra parkeerplaatsen nabij het centrum onderzocht op verschillende criteria. Voor uitbreiding van parkeerplaatsen voor lang parkeren gaat de voorkeur van het college uit naar twee locaties bij Hoogheem waarbij in totaliteit 200 extra parkeerplaatsen gerealiseerd kunnen worden. Voor kort parkeren gaat de voorkeur, ondanks eerdere flinke protesten van zowel politiek als burgers, uit naar het dempen van de gemeentevijver. Hierdoor zouden 80 extra parkeerplaatsen gerealiseerd worden. Als tweede voorkeur voor kort parkeren wordt de oude boomgaard genoemd, goed voor ongeveer 50 parkeerplaatsen. Of hier gekozen gaat worden voor betaald parkeren of een parkeerschijfzone is het college nog niet uit.

Ook komen er in het centrum extra stallingen voor fietsen, mag het vrachtverkeer nog maar via één richting door de winkelstraten rijden en komen er venstertijden voor het laden en lossen. Transponderpalen moeten voorkomen dat er auto’s in bepaalde gebieden van het winkelcentrum kunnen komen. Natuurlijk krijgen de bewoners in deze gebieden wel een afstandsbediening voor de beweegbare palen.

De gemeente zou graag het uitstalbeleid in de Rechterstraat aanpassen en niet langer toestaan dat er in het stukje van Villa ’t Hof tot de Bruna reclame-uitingen worden uitgestald. Hierdoor wordt de straat breder wat de veiligheid van voetgangers en fietsers ten goede moet komen. Er komen extra rustpunten in het winkelgebied en de Markt wordt heringericht. De Markt biedt na de herinrichting nog ruimte voor een kleine 15-tal parkeerplaatsen voor kort parkeren. Wel blijft het verkeer vanuit de Clarissenstraat haar weg vervolgen via de Markt, Rozemarijnstraat en vervolgens Rechterstraat.

Beide wethouders benadrukken dat het belangrijk is dat er begin volgend jaar een besluit wordt genomen. “We willen voorkomen dat we geen beslissing kunnen nemen, daarom hebben we alle mogelijke varianten onderzocht en bekeken. Het wordt tijd dat we nu een keuze gaan maken. De slechtste beslissing is geen beslissing”, verklaart Van Aert. “Met de plannen presenteren we een integrale ontwikkeling van het gehele centrum. We moeten een sterk en bruisend centrum krijgen”, vult Van der Zanden zijn collega aan.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit
Afbeelding
Algemeen 31 jul, 06:20 ‘Opa had natuurlijk nooit verwacht dat zijn kleindochter dit zou gaan doen’; Boxtelse Evy en Annabelle timmeren aan de weg bij KRC Genk