Afbeelding

Wekelijkse Column: Conflictvermijding, conflicten zoeken en conflicten oplossen

Algemeen
Mensen hebben een hekel aan conflicten. Ruzie is niet prettig, maar soms wel eens nodig. De meeste mensen vermijden conflicten terwijl andere mensen juist toch heel vaak ruzie maken.

Er zijn verschillende manieren van ruzie maken: schelden, vloeken, schreeuwen, beledigen, en soms kan het zelfs tot een handgemeen leiden. Men zit dan volledig in de emoties. Om de emoties te beteugelen kan een bemiddelaar structuur en leiding bieden.

Een constructieve manier van ruzie maken lukt het beste wanneer men de zaken rationeel kan bespreken, op een rustige, kalme manier. Voor het echt goed oplossen van een conflict is het verstand nodig.

Voordelen hiervan:

- Een conflict is een signaal dat jouw grens bereikt is. Men weet hoever men bij jou kan gaan.
- De waarheid (wat zit er écht dwars?) komt op tafel
- Opluchting door eens uit te spreken wat je dwars zit
- Versterken van de relatie bij een goed gevonden gezamenlijke oplossing waarbij ieder water bij de wijn doet
- Soms ook een verbreken van de relatie: als belangen te ver uiteen liggen of de problemen onoplosbaar zijn.

Ik merk vaak dat mensen erg bang zijn om uit te spreken wat hen echt dwars zit. Vaak zeggen ze dan: zo erg is het allemaal niet, ik ga er niet dood van, ik vind dat ik me hier niet druk over moet maken. Maar juist, omdat men het allemaal maar niet zegt, en inslikt, wordt de stapel ergernis hoger en hoger. Vaak zie je dan mensen ineens een woede-uitbarsting krijgen, terwijl niemand snapt wat er aan de hand is.

In de gesprekken met mijn cliënten besteed ik veel aandacht aan hun conflictmijdend, conflictzoekend en conflictoplossend gedrag. Stress, onbalans in werk en privé kunnen sterk beïnvloed worden door je manier van conflicthantering.
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit
Afbeelding
Algemeen 31 jul, 06:20 ‘Opa had natuurlijk nooit verwacht dat zijn kleindochter dit zou gaan doen’; Boxtelse Evy en Annabelle timmeren aan de weg bij KRC Genk